Halaman

Kejutan Untuk Tenaga Pengajar Kelas Tahsin Al-Quran & Iqra Sempena Hari Guru

Asha Lya | Mei 31, 2016 | 3Komen | >
Assalamualaikum

Cerita 2 minggu yang lepas, lupa nak update kat blog.
Rupanya masih ada kat dalam draf huhu.
Kisahnya Jumaat 2 minggu yang lepas, kitaorang ada buat sedikit kejutan untuk para Ustazah. Alhamdulillah menjadi juga, walau x da banyak persiapan di buat. Kitaorang just tempah kek yang super sedap.



Cheese kek




Mengabadikan kenangan bersama Ustazah (di tengah) n geng2 mengaji.
Walau tak semua Ustazah yang dapat sertai, alhamdulillah semuanya berjalan dengan lancar. Moga ilmu yang di terima diberkati Insyallah.



Wassalam

Terima Kasih

Kotobian Tadau Tagazo Do Kaamatan - Selamat Menyambut Pesta Kaamatan

Asha Lya | Mei 30, 2016 | 3Komen | >
Assalamualaikum

Seronok ya cuti panjang, tapi kita tak ada cuti pi mana pun. Duk umah jak siapkan tempahan baju2 customer.
Keja sendiri suka atila nak cuti bila hhaha. Aku boss aku juga kuli gitula kan.
Selamat menyambut pesta kaamatan buat rakyat Sabah.
Ramai kawan2 Lya dari kalangan yang bukan sebangsa dengan Lya contohnya kaum Dusun, Bajau, Murut, Kadazan, Lundayeh, Bisaya, Brunei n banyak lagila. Apa pun kita kan satu Malaysia. Berkawan dengan semua bangsa.




Kredit google


Wassalam

Terima Kasih

Pindah Semula Ke Kuartes

Asha Lya | Mei 25, 2016 | 15Komen | >
Assalamualaikum

Setelah sekian lama tinggal menyewa di luar  (6 bulan jak pun hhahaha) akhirnya siap juga kuartes SESB di renovate.
Selori juga angkat barang2 umah kelmarin petang. Syukur semuanya di permudahkan.
Penat jangan cakapla kalau bab pindah randah ni. 

Okla keadaan kuartes semua serba baru, pintu tingkap suda di pasang grill, tingkap sliding siap ada jaring, lantai suda di mozek, singki dapur tandas lampu kipas cat pun serba baru. 
Alhamdulillah la semua dalam keadaan baik. 

Barang belum siap disusun sepenuhnya

Lambakan barang plus longgokkan kain2

Ok la penat kita rehat dulu.

Wassalam

Terima Kasih

Kunjungan Kali Ke Dua Ke Kak Kiah Cake House Papar

Asha Lya | Mei 24, 2016 | 10Komen | >
Assalamualaikum


Bila balik kampung Lya kat Beaufort, jadi habit singgah ke Kedai Kak Kiah Cake House yang terletak di Papar. Sebab laluan tu menuju ke kampung Lya. 
Ari tu rasa sekali keknya terus jatuh cinta, bukan jak Lya dengan husband sekali terikut sama. Hope Kak Kiah mengekalkan prestasi keknya, sebab memang menepati citarasa Lya yang gemar makan kek berasaskan cheese. Selain kek ada juga jus, puding, cookies n banyak lagila. 






Hasil rembatan puding green tea latte, puding candy crush, rainbow cookies, red velvet cookies, manggo cheese






Hahh ni plak slice kek memang super sedapppp.
Lya bagi ☆☆☆☆☆
Kalau bukan kita nak sokong sapa lagi kan produk make in Sabah.



Syukur alhamdulillah murah rezki Lya dapat merasa makanan yang sesedap ni, bukan selalu dapat nikmati. Moga kita semua di limpahkan rezki olehNya amin.




Wassalam

Terima Kasih

First Giveaway By Izzati Suhaide

Asha Lya | Mei 19, 2016 | 8Komen | >

First Giveaway By Izzati Suhaide


First Giveaway By Izzati Suhaide
Klik SINI untuk join


Syarat-syarat adalah:

1) Buat tajuk entri "First Giveaway By Izzati Suhaide"

2) Follow blog berikut:

3) Follow IG:
zatiesuhaide, iz_hijabist, rizzdania, azlinda.alin, by_khaty, norazilah72, yanieyusuf, amysyeera, nizam84, anizz_annisaa, mreenadotcom

4) Like Page:



5) Masukkan blog berikut ke dalam bloglist anda:
Irrayyan
Mastura Din

6) Add facebook Parizan Mohd Zain

7) Follow G+
+Izzati Suhaide 
+Amanda Suria 

8) Like post berikut
http://bitly.com/1Tu9axb
http://bitly.com/21yfZUA
http://bitly.com/1NkfQS0
http://bitly.com/1X9lPvi
http://bitly.com/1OeP5cD
http://bitly.com/1X9lTLl
http://bitly.com/1TnvR65

Senarai hadiah:
1) Produk VCO - 8 x pemenang
2) Produk Hanalays - 1 x pemenang
3) Flower Shawls - 1x pemenang
4) Tudung Aidijuma - 1 x pemenang
5) Cash RM20 - 1 x pemenang
6) Cash RM10 - 4 x pemenang
7) Topup RM10 - 3 x pemenang
8) Rosesoap - 1 x pemenang
9) Novel Inggeris Far Away by Aisya Sofea - 1 x pemenang


*Hadiah akan bertambah jika penyertaan lebih 50*

Jom Join. Ajak rakan-rakan anda yang lain. Good Luck!




Terima Kasih

Rezeki Jahitan

Asha Lya | Mei 16, 2016 | 13Komen | >
Assalamualaikum


Selamat Hari Guru buat semua Cikgu2.
Pagi ni nak update sikit tempahan jahitan minggu lepas.
Kita save dekat blog, barula gambar2 ni tak hilang. Ari tu habis semua gambar2 dekat tab terdelete tanpa sengaja huhu.

Alhamdulillah, ada beberapa tempahan last week yang sempat Lya siapkan sebelum puasa menjelang tiba. 3 minggu lagi kan nak posa, bolehla relax2 sikit time puasa ni. Sempat lagi pulun siapkan tempahan jahitan.




Tempahan Basic shawl bridesmaid 10pc







Kurung Moden tangan cuff






Kurung Budak 






Dress n Kurung Pahang







Kurung peplum



Wassalam

Terima Kasih

Sambal Ikan Bilis Kering Syamimie

Asha Lya | Mei 14, 2016 | 5Komen | >
Assalamualaikum

Seminggu tak update blog. Betul2 penyakit M menguasai diri.
Ada jak on9, tapi apakan daya malasnya rasa2 macam nak besara jak dari dunia alam maya ni huhu. Ini cerita last week punya, Lya ada order sambal bilis kering blogger Syamimie. Maaf la mimie, kita baru sempat up cerita ni kat blog.
Alhamdulillah barang selamat sampai tanpa ada cacat celanya.




Sebekas Rm15





Makan buras cicah ngam sambal bilis nyum nyum sedap



Rasanya ada lain sikit la dari sambal bilis yang biasa Lya buat. Kita pun nak juga try masakan rakan kita dari Semenanjung. Tak salah support sesama rakan blogger kan. So far rasa sambal mimie memang sedap, bilisnya garing2 ranggup, bahan2 sambalnya pun cukup but yang tak boleh tahan tu pedas sikit la hihi. Tahula lidah Lya ni bukanya tahan makan pedas huhu. Mana2 yang nak try boleh kontek Syamimie. Insyallah pasti di layan.




Wassalam


Terima Kasih

Ubi-Ubian

Asha Lya | Mei 06, 2016 | 12Komen | >
Assalamualaikum


Ubi keledek n ubi kayu. Boleh buat macam2, boleh buat kuih, kerepek.
Ubi keledek tu husbanc beli sebakul RM4. Ubi kayu jiran yang bagi. Alhamdulillah rezki.
Tak fikir lagi nak buat apa denga ubi-ubian ni.



Sebakul RM4




Sebijik besar gedabak sedekah dari jiran 



Wassalam

Terima Kasih

Giveaway Nurfuzie & THE BABY STORE - Malaysia Baby Online Shop

Asha Lya | Mei 06, 2016 | 7Komen | >
klik untuk sertai
Berita Baik! Hari ini kami Nurfuzie dan The Baby Store nak jemput semua blogger-blogger yang hebat untuk sama-sama meriahkan Giveaway kami. Hadiah menarik akan diberikan kepada 10 pemenang. Kami dari The Baby Store selaku penaja utama GiveAway ini.


Sebuah Kedai Bayi Online yang meningkat naik dan menjadi pilihan ibu-bapa untuk membeli barangan kelangkapan ibu dan anak di atas talian. 

Mempunyai lebih 700 barangan untuk dipilih dan mempunyai pelbagai jenama antarabangsa dan tempatan.
Antara Barangan yang Hot di The Baby Store
Anda boleh klik pautan diatas untuk melihat produk tersebut.

Setiap pendaftaran akaun baru di The Baby Store akan menerima 200 mata ganjaran dimana boleh ditebus pada belian pertama dan setiap belian juga anda akan dapat mata ganjaran yang boleh ditebus pada belian seterusnya. Sangat menguntungkan.

========================================================================

Untuk melayakkan anda menyertai GiveAway ini, anda perlu memenuhi beberapa syarat mudah yang perlu anda patuhi. Sebelum tu mari tengok senarai hadiah dulu.

SENARAI HADIAH PEMENANG

Wang tunai Rm100 x Tempat Pertama

Wang tunai Rm50 x Tempat Kedua

Wang tunai Rm30 x Tempat Ketiga

Head Rest Massage x 10 Unit (Tempat Pertama hingga Kesepuluh)

SYARAT-SYARAT PENYERTAAN

1. Like facebook penaja.
  
2. Follow instagram penaja.

3. Follow Blog penaja
4. Buat satu entry khas dengan tajuk Giveaway Nurfuzie & THE BABY STORE - Malaysia Baby Online Shop

  • Copy Coding yang disediakan dan paste kan di html blog post anda.
  • Tinggalkan link entry di kotak komen di entry ini.
  • Tarikh tutup pada 5 Jun 2016 jam 11.59 malam.
  • Pemenang akan dipilih berdasarkan kreativiti membuat blog post, memenuhi syarat yang ditetapkan. Keputusan juri adalah muktamad.
5. Share/Ping Artikel ini di samaada di Facebook Personal anda, Fanpage atau Facebook Group lain.

Semoga berjaya semua..

Nota Tambahan : - Jika anda adalah seorang blogger dan ingin menjana pendapatan melalui blog anda. Anda boleh sertai Program Affiliate The Baby Store. Pihak The Baby Store akan guide anda bagaimana anda boleh membuat duit melalui blog anda dengan program ini. 

Sasaran The Baby Store adalah membantu para Affiliate menjana sekurang-kurangnya RM2000 sebulan tanpa menjual. Hanya post artikel yang dibekalkan oleh The Baby Store sahaja. Mudah kan?

Jika anda berminat anda boleh klik di link ini --> Program Affiliate The Baby Store

Terima Kasih

Google Sentiasa Ingat Ulangtahun Kelahiran Kita 05 Mei

Asha Lya | Mei 05, 2016 | 9Komen | >
Assalamualaikum



Thanks google tiap tahun hantar kek kat kita, ingat juga erkk.
Hari ni 05 Mei maka bertambah lagi umur Lya, kalau makin muda tak apa ni dah makin tua. Kekadang tak maw ingat, takut n macam2 lagi di fikiran. Bukan takut tua ehh, semua pun orang pasti merasainya. Takut tak sempat, apa pun Lya besyukur sangat sebab masih di beri kesempatan, ruang n masa mengecapi apa yang di impikan.







Kalau la kek betul kan best hiuhiu



Wassalam


Terima Kasih

Permintaan Jahitan Dress Princess

Asha Lya | Mei 05, 2016 | 11Komen | >
Assalamualaikum



Jika ada permintaan dari customer Lya akan berusaha tunaikan itupun ikut mana yang termampula. Setakat ni design biasa2 tu Lya boleh la buat, kalau yang rumit2 tu tidakla. Nanti kejadiannya tak seperti yang customer nak nahas kita. Dengan ilmu yang tak seberapa ni, banyak benda lagi kena belajar bab2 jahitan ni.






Customer request nak dress kembang ala2 princess gitu.
Untuk adik n kakak.






Ini la kejadiannya, alhamdulillah mereka berpuas hati. Lega rasanya permintaan diorang dapat Lya tunaikan.
Nak guna untuk majlis harijadi anak2nya, comel jak.



Wassalam

Terima Kasih

Terjebak Dengan Powergold

Asha Lya | Mei 04, 2016 | 9Komen | >
Assalamualaikum



Matlamat n tujuan Lya join jadi ahli Powergold ni pun bab boleh beli emas dengan harga ahli, murah berbanding beli kat kedai emas yang memang boleh tahan mahalnya dengan gst upah pun mahal. 



Niat memang nak kumpul emas sikit2 ala time kesempitan nanti ada juga yang boleh nolong kan. Setakat ni pasang niat nak kumpul goldbar jak, kalau barang kemas perhiasan tu mungkin kurangla bab Lya memang kurang pakai barang kemas. Yang ada pakai ni pun seketul cincin tunang, yang lain simpan buat pekasam hhaha. 







Lya join ahli Solid Gold tu yang dapat free suku dinar emas kat bawah ni






Okla kan walau sekecil ni tapi nilainya besar.
Boleh gadai hhahaha ishh gelak jahat.
Kita bukan gila emas taw, bukan begitu. Ini sekadar untuk simpanan masa depan sahaja. Kumpul sikit2 lama2 boleh labur mihmih.



Wassalam



Terima Kasih

Tempahan Jahitan Minggu Lepas

Asha Lya | Mei 03, 2016 | 4Komen | >
Assalamualaikum



Alhamdulillah syukur kehadrat ilahi atas rezki yang di beri.
Tiada kejayaan tanpa usaha kan, rezki takkan datang bergolek kalau tak berusaha. Walau tempahan jahitan tak adala sampai menggunung2, syukur sentiasa ada tak pernah putus.



Beberapa pasang baju yang sempat di siapkan last week, ada tempahan harian n raya. Kiranya combine la gitu.Tempahan raya ada banyak lagi yang tak hantar walau suda book. Tak apa kita tunggu, kalau memang rezki alhamdulillah.







Jubah adik n kakak





Kurung moden n jubah






Jubah 3 beranak sedondon






Kurung Pahang






Blouse nursing






Kurung tradisional



Suda masuk bulan Mei, cepat plak masa ni mengejar kita.
Update blog pun sekarang da suam2 kuku, rasa macam nak besara tapi tu la sayang. Suda masuk 3 tahun berblog, masih bertahan alhamdulillah.
Thanks korang selalu rajin bertandang ke blog Lya.
We Love u.



Wassalam




Terima Kasih

Asha Lya Copyright © 2016. Design by MaiGraphicDesign