Halaman

Feveret Cakes Kek Cheese Kek n Kek Coklat

Asha Lya | April 27, 2016 | 9Komen | >
Assalamualaikum


Tak taw nak ungkap dengn kata2 betapa nyummynya cakes ni.
Beli kat kedai Kek "Mama Faiz" kat area Kinabatangan ni juga.
Nak membuatnya tu yang malas, padahal boleh jak buat sendiri.
Tapi mungkin tak sesedap yang inila huhu.






Sebekas Rm5, membuatkan kita ketaggih nak beli lagi.
Yuhuuu makan time cuaca panas2 gini memang heaven lagi2 kek tu sejuk.
Auummmm..




Wassalam

Terima Kasih

Menyembat - Malasnya

Asha Lya | April 23, 2016 | 9Komen | >
Assalamualaikum



Selamat berhujung minggu semua. Hujung minggu ni tak ada pi mana2 pun, still di rumah siapkan kerja2 jahitan jak. Mana la larat nak jenjalan dengan keadaan cuaca yang panas terik menusuk ke otak ni. Duduk di rumah jak suda. 



Dunia jahitan kini suda semakin sebati dengan diri Lya, kalau dulu tak pernah terfikir pun akan kearah bidang ni. Rezki tertulis di sini, ku terima dengan redha, chewahh. Lya kalau bab jahit guna mesin laju jak tapi bila part nak menyembat tuuu yang malasss. Boleh juga menyembat guna mesin tapi agak leceh. Nak tak nak terpaksa juga menyembat secara manual. Tu belum lagi kalau benang tak cukup panjang pastu bila panjang boleh pulak tersimpul2 aduss, sabar jak.







Banyak baju nak kena sembat2 ni, fengsan.
Ehh thanks taw korang sudi singgah blog Lya, maaf taw kalau  terlambat berblas komen.



Wassalam


Terima Kasih

Blouse n Skirt Kembang

Asha Lya | April 21, 2016 | 17Komen | >
Assalamualaikum

Blog update!!!!
Sejak kebelakang-belakangan ni tuan blog malas sungguh nak 
On9. Kesibukan melangkaui batas untuk beron9 huhu.
Jawapan sinonim gitu kan hhaha.
Hari2 menghadap kain, potong kain, jahit baju orang seja.
So hari ni kasi reward untuk diri sendiri.
Tadaaa....



Siap sehelai blouse kain japanese cotton (guna kain 1m setgh, bdn kecik cukupla haha)
Siap sehelai skirt kembang setaman kain Lycra (guna kain 1m setgh, kain bidang 60)



Suda lama beli kain baru hari ni terjait, boleh la berOOTD
gi jenjalan dengan baju baru huhu. 
Ok nak sambung wat keja dulu, bye.



Wassalam

Terima Kasih

Misi Ku Memotong Kain

Asha Lya | April 14, 2016 | 15Komen | >
Assalamualaikum



Minggu ni misi Lya nak potong kain tempahan baju raya dari customer.
Style Lya memang macam ni, potong sekali harung. Suda siap potong baru jahit tepi, cantum semua sekali. Bab memotong kain ni yang paling rumit sebab kena kira, ukur, potong dengan hati2. Kalau silap potong tu yang masalah, so memang kena fokus pada potong jak.





Kain baju raya customer






Ini plak kain tudung, pun potong juga.
Pendapatan sampingan jika ada permintaan dari customer baru jahit mengikut stok kain yang ada dalam simpanan.
Jahit tudung tak makan masa yang lama, sehari boleh jahit 5-6 helai gitu.
Yang makan masa tu nak jahit pakaian. 
Minggu ni memang kejanya memotong jak, tengokla next week baru start jahit hiuhiu.



Wassalam


Terima Kasih

Pakaian Nasyid Sedondon Kafa Tmn Bukit Permata

Asha Lya | April 13, 2016 | 12Komen | >
Assalamualaikum

Kalau sebelum ni Lya ada cerita pasal tempahan pakaian budak2 nasyid kan.
Mempersembahkan anak2 comel menggayakan pakaian nasyid yang Lya jahit.
Alhamdulillah semuanya berpuas hati, Lya pun senang hati.
Rezki pun makin bertambah.





Jubah dress n Zalya Instant Shawl design by Zalya d'Hijab
digayakan oleh adik2 comel.







Untuk nasyid budak lelaki, Lya hanya jahit samping jak.



Syukur alhamdulillah secara keseluruhan Kafa Tmn Bukit Permata dapat tempat ke 2 dari 13 buah Kafa yang ikut bertanding Nasyid Sabtu lepas.



Wassalam

Terima Kasih

Giveaway Blogger Utara Bernilai RM500

Asha Lya | April 12, 2016 | 7Komen | >

Giveaway Blogger Utara Bernilai RM500 | Blogger Utara adalah satu komuniti yang mengumpulkan blogger yang berada di utara semenanjung seperti Perlis, Kedah, Pulau Pinang dan Perak. Ahli Blogger Utara terkini adalah seramai 20 blogger dan sebahagian daripada blogger ini merupakan penaja kepada Giveaway Blogger Utara Bernilai RM500 ini . Blogger tersebut adalah 


Bersempena pencapaian 1000 liker di Page Blogger Utara di facebook, beberapa blogger dibawah komuniti ini bersetuju menjadi sponsar sebagai penghargaan kepada sesiapa yang bertuah dengan menyertai Giveaway ini. Hadiah adalah berbentuk wang tunai untuk 20 pemenang bertuah. 

Hadiah Utama : RM100 x 1 Pemenang (Top Referral)
Hadiah Kedua : RM 50 x 4 Pemenang (Random)
Hadiah Ketiga : RM 20 x 5 Pemenang (Random)
Hadiah Saguhati : RM 10 x 10 Pemenang (Random)

Marilah memeriahkan giveaway kami yang bermula 
1 April sehingga 14 April 2016 
dengan klik link di bawah ini


Terima Kasih

Sebahagian Tempahan Jahitan Raya

Asha Lya | April 12, 2016 | 13Komen | >
Assalamualaikum

Sapa kata duduk rumah tak boleh jana pendapatan!
Boleh yang penting semangat rajin tu kena ada.
Lihat saja sebahagian longgokkan kain bakal di siapkan.
Syukur alhamdulillah semenjak Lya ambik keputusan jadi housewife sepenuh masa ni sejak setahun yang lalu, rezki sentiasa ada. 
Ada kemahiran sikit boleh di up kan perlahan2. Hasilnya merasa juga pegang duit hasil usaha sendiri. Maklumla dulu2 keja suda terbiasa pegang duit sendiri tu yang tak boleh saja duduk diam di rumah. Sekurangnya boleh juga meringankan bebanan suami kan.







Sebahagian tempahan raya. Ramai lagi yang suda booking tapi belum lagi hantar kain. Setakat ni Lya hanya ambik tempahan baju kurung tradisional, kurung pesak, kurung moden, jubah A, jubah dress, blouse.




Perlahan2 ni kena siapkan sebab kesihatan kena utamakan.
Syukur alhamdulillah Lya pun suda makin sihat. Moga semuanya di permudahkan Insyallah.




Wassalam

Terima Kasih

Tempahan Pakaian Nasyid

Asha Lya | April 11, 2016 | 10Komen | >
Assalamualaikum



Last week memang sibukkk yang amat sangat-sangat.
Bayangkan dalam tempoh seminggu Lya kena siapkan 11 psg jubah budak perempuan, 5 psg jubah dewasa, 11 helai shawl n 10 psg samping untuk budak lelaki. Memang rushing la siapkan, alhamdulillah semuanya siap seperti yang di tetapkan n semuanya berpuas hati dengan hasil kerja tangan Lya.





Kiri jubah budak
Kanan jubah dewasa






Jubah budak perempuan





Instant Shawl 


Akan datang sudi2 la tempah dengan Lya lagi hhe.



Wassalam

Terima Kasih

Reward Bulan March

Asha Lya | April 04, 2016 | 11Komen | >
Assalamualaikum



Syukur alhamdulillah masih di beri peluang menulis di blog setelah sekian lama menyepi. Ada yang merindu kat kita tak huhu, ehh sapala nak rindu penulisan kita yang yak seberapa ni kan. Ok la tak maw cakap banyak, direct to point.
Hadiah yang Lya terima bulan lepas, terima kasih banyak yang sudi memberi. Moga sentiasa murah rezki buat kalian semua Amin.






Songket batik Sarawak dari Blogger Eca.
Thank Eca, customer tetap Lya.






Jam beserta wallpapernya dari Blogger Cikla.
Hadiah top komentator kat blog Cikla.
Thanks Cikla, sy suka sangat taw.






Mouse beserta pelapiknya dari Blogger Kak Mia.
Hadiah top komentator 2015.
Thanks Kak Mia, sy suka sangat. Kebetulan mouse Lya pun suda rosak
n dah ada penggantinya.



Ok la kita nak buka kedai dulu. Out dulu, kesempatan nanti Lya terjah blog sahabat. Bye



Wassalam


Terima Kasih

Asha Lya Copyright © 2016. Design by MaiGraphicDesign