Halaman

Pau Segera Mantou

Asha Lya | Februari 28, 2015 | 10Komen | >
Assalamualaikum




Selamat berhujung minggu.
Sarapan express yang ada di peti sejuk.
Bila terasa nak mengunyah pau,
kukus ja x payah lagi nak menguli.






Pau perisa pandan.



Hari yang sibuk, kesempatan ni
baru terupdate blog. 



Wassalam

Terima Kasih

" Marah "

Asha Lya | Februari 27, 2015 | 12Komen | >
Assalamualaikum




Salam Jumaat semua.
Sekadar renungan buat kita semua.
Manusia mana yang tak pernah marah.
Seboleh-bolehnya kita cuba kawal perasaan itu dari menguasai diri.
Insyallah.






Wassalam

Terima Kasih

Pokok Limau Kasturi

Asha Lya | Februari 26, 2015 | 16Komen | >
Assalamualaikum




Selamat pagi semua, 
pagi ni kabus tebal sangat kat sini. Sejuk memang sejuk sangat.
Salah satu limau kegemaran Lya.
Kalau makan mesti nak ada limau ni.
Penambat selera makan.






Pokok limau kasturi my mil
hadiahkan. Tanam kat tepi rumah.





Sebelum dan Selepas






Antara tanaman yang my mil
tanam kat sekitar kebun kami kat
tepi umah ni. Serai, daun ubi, labu
dan cili. Bolehla merasa bila berbudi pada tanah tak gitu hihi.




Wassalam

Terima Kasih

Undangan Majlis Kawin

Asha Lya | Februari 25, 2015 | 13Komen | >
Assalamualaikum



Cerita sabtu yang lepas.
Kitaorang memenuhi undangan
majlis perkahwinan Sedara 
En.suami di Semporna.
Tahniah Ezan dan pasangan.
Moga berbahagia hingga ke Jannah Insyallah.






Selfie mesti ada.
Bila nampak pelamin 
macam nak bersanding balik :)
Tema purple.






Paginya majlis akad nikah.
Dan terus majlis bersanding.
Nampak tak gubahan hantaran warna
hijau tu. Hah itula tu yang kami gubah hihi.



Gift comel buat koleksi Almari :)






Lepas majlis kitaorang terus
gerak balik ke Kinabatangan.
Singgah ke Servay Lahad Datu beli
barang dapur sikit.
( Tempat kewajipan yang selalu di singgah ). 



Isi minyak kat Petronas dapat lagi
free gift sempena CNY. Mayb tauke diorg cina kot. 



Itula cerita cuti minggu lepas.
Minggu ni pergi kelas jahitan seperti biasa.



Wassalam

Terima Kasih

Mengubah Hantaran Kawin

Asha Lya | Februari 24, 2015 | 13Komen | >
Assalamualaikum




Morning morning..
Awal bersiaran. Biasala blogger
tenggelam timbul. Cerita Jumaat lepas.
Sampai ja kat kg, my mil minta 
tolong buat gubahan untuk sedara kawin. 




Cantik tak hihu.






Majlis kawinnya nanti lya update.
Majlis kawin kat Semporna.
Meriah gitu. 




Wassalam

Terima Kasih

Segmen 12 Jam Bloglist #13 Mialiana.com

Asha Lya | Februari 23, 2015 | 11Komen | >

Pencarian bloglist bagi bulan Mac dan April 2015 di Mialiana.com bermula pada hari ini, 23 Februari 2015, iaitu tepat jam 11.30 pagi sehingga 11.30 malam nanti. Semua dijemput join.

Syarat-syaratnya :
  1. Follow blog Mialiana.com, Add To Circle Google+ Mia Liana dan Like Fanpage Mialiana.com
  2. Buat entri bertajuk Segmen 12 Jam Bloglist #13 Mialiana.com
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI
Senang dan mudah bukan?

12 blog yang bertuah akan dipilih oleh random.org dan kepada yang terpilih nanti diminta agar memasukkan blog Mialiana.com ke dalam bloglist mereka juga. Keputusan pemenang akan diumumkan pada 28 Februari 2015.

tunggu apa lagi... jom support Mia Liana ya...

Terima Kasih

Embun Pagi

Asha Lya | Februari 23, 2015 | 9Komen | >
Assalamualaikum
 


Selamat pagi semua.
Wahh pagi ni sejukk.
Kabus tebal sangat macam kat 
oversea. 





Depan kawasan rumah





Titisan Air embun






Feeling2 korea2 gitu



Mulakan hari Isnin ni dengan ceria.



Wassalam



Terima Kasih

Mengupgrade Extension Plug

Asha Lya | Februari 21, 2015 | 9Komen | >
Assalamualaikum

Banyak nak upload pic
kat blog ni tapi hf ni
buat hal x maw plak mengupload
pic. Bikin sakit hati pun ada, ermm
sabar je la. 



Ini kerja En.suami kalau
dah tukang pendawaian elektrik
apa pun boleh di ubahsuai.




Kerja mengubahsuai extension yang dah rosak.



Sebelum (atas)
Selepas (bawah)



Ok la kan, kalau beli extension
yang dah siap sedia agak
mahal juga. Yang ni kos beli
bahan x sampai pun 15 hinggit.
Save bajet sikit hihu.



Wassalam

Terima Kasih

Apabila Cuti

Asha Lya | Februari 19, 2015 | 11Komen | >
Assalamualaikum



Seronok erkk dapat cuti 4 hari.
Bolehla laksanakan kerja2
yang tertangguh. Semenjak masuk
kelas jahitan ni, jadual Lya
ada perubahan sedikit.



Ada kelapangan sedikit bolehla
berblogging. Draff entri mana
yang tertangguh. Urusan rumah memang menjadi keutamaan, awal pagi
lagi dah bereskan. Kemas apa yang patut kan.





Kalau lihat kalander mesti nak cari 
 yang hari cuti ja hihi.



Esok plak Lya ikut suami balik
kampung, ada sedaranya
kawin. Selamat bercuti semua.



Wassalam



Terima Kasih

Selamat Bercuti

Asha Lya | Februari 18, 2015 | 11Komen | >
Assalamualaikun



Seronok erkk anak2 sekolah
dapat cuti seminggu.
Lya tak ambik cuti awal sebab
esok kan dah cuti, semangat nak siapkan tugasan kat bengkel jahitan.
Hasilnya nanti Lya gi tengok ya :))






Bagi yang dah bercuti
" Selamat Beecuti "
Gunakan hari cuti anda dengan perkara
yang berfaedah. Insyallah Lisa Lya
balik kampung.



Wassalam


Terima Kasih

Peralatan Jahitan

Asha Lya | Februari 16, 2015 | 12Komen | >
Assalamualaikum

Selamat malam semua.
Kesibukan melanda, baru 
berkesempatan jenguk2 blog hihu.





Antara peralatan yang penting
dalam jahit -menjahit.
Nak memola baju, kalau tak ada
pembaris skill memang teramat
sukarnya. Kiranya ni semua peralatan
Lya baru beli baru semangat 
menjahit tu lebih banyak hihu.



Wassalam

Terima Kasih

Nuffnang : Update Servay

Asha Lya | Februari 14, 2015 | 17Komen | >
Assalamualaikum


Selamat berhujung minggu semua.
Kesian kat nuffnang Lya
baru berkesempatan nak
Update servay hihu. Iklan pun macam
segan ja nak menyinggah.
Tak pe la ada juga rezki tu kan 
Insyallah. 





Walau begitu aq tetap
setia denganmu wahai nuffnang.





Star tak full. It's ok hhehe.
Dulu orang sibuk pasang nuffnang
kita pun sibuk juga nak ikut.Beriklan sekadar untuk suka2 ja.
Setakat ni Alhamdulillah walau tak
banyak, ada juga tabung nuffnang
terisi. Tq semua yang sudi menyinggah.
Lobiuu :)).



Wassalam


Terima Kasih

Melakar Pola Pakaian

Asha Lya | Februari 13, 2015 | 18Komen | >
Assalamualaikum

Nampak macam mudah
tapi sebenarnya perlu
ketelitian semasa membuat pola
pakaian. Semua ukuran
mesti di ambil dengan tepat.
Silap ukuran rosakla kain.




Ini contoh pola pakaian.
Seronok bila dah dapat tahu
bab ukur mengukur ni. 
Boleh suda buat baju blous sendiri
lepas ni :)).



Wassalam

Terima Kasih

Bila Berkabus Pagi

Asha Lya | Februari 12, 2015 | 15Komen | >
Assalamualaikum



Alhamdulillah beberapa hari
matahari suda mula memancarkan
sinarnya. Selepas beberapa bulan
hujan membasahi bumi.





Kabus muncul selepas Subuh






Seawal jam 6.30am matahari
dah mula bersinar.



Cuaca tempat korang macam mana?



Wassalam

Terima Kasih

Karipap Roti N Mini Popia

Asha Lya | Februari 11, 2015 | 16Komen | >
Assalamualaikum


Bila ada ja peluang,
kebisaannya Lya akan
buat karipap frozen.
Kali ni malas nak menguli, so 
buat karipap roti.
Nak habiskan roti takut expired.
Tambahan buat sekali popia frozen.





Proses menginti




Siap di goreng buat sarapan.



Wassalam

Terima Kasih

Projek Langsir Mini

Asha Lya | Februari 10, 2015 | 16Komen | >
Assalamualaikum



Lewat sikit up entri hari ni,
sibuk sangat kat bengkel jahitan 
siang hari tadi huhu.
Ini cerita projek minggu lepas. 
Lepas siap mengemas umah, 
memasak, buat keceriaan semua. 
Terlebih sikit kerajinan nak 
jahit menjahit. Gatal sangat tangan
nak pegang mesin.





Bahan diperlukan.
Sehelai kain berukuran
setengah meter, gunting, pita ukur,
kain polka dot dan mesin jahit.






Ukur kain, potong, jahit siap.
Percubaan belajar nak buat 
langsir. Lepas ni boleh perbaiki
mana yang terkurang. 
Untuk apa kegunaan langsir ni 
nanti lya up ceritanya kemudian.



Wassalam

Terima Kasih

Deko Almari Antik

Asha Lya | Februari 09, 2015 | 15Komen | >
Assalamualaikum


Bab deko mendeko ni memang
salah satu hobi Lya.
Kali ni Lya mendeko almari
antik yang En.Suami buatkan.





Bahan2 sangat mudah
Present paper, gam, kain.




Selepas di balut guna present paper






Bila dah siap balut.
Apa lagi deko la hihi.
Deko biasa2 je asal kemas dan cantik.

Wassalam

Terima Kasih

Kehadiran Kupu-Kupu

Asha Lya | Februari 08, 2015 | 18Komen | >
Assalamualaikum


Hari tu ada spesis sang kupu2
beterbangan di dalam rumah Lya
terutama kat dalam bilik tidur.
Dekat 3 hari jugala sang kupu2
ni berkeliaran kat dalam umah.




Apa ya petandanya kehadiran
makhluk comel ni 
kat umah. Ada ka pembawa rezki.
Wallahualam





Wassalam

Terima Kasih

Aktiviti Keceriaan Rumah

Asha Lya | Februari 07, 2015 | 14Komen | >
Assalamualaikum

Selamat berhujung minggu semua.
Bila hujung2 minggu ni
barula dapat melakukan aktiviti
keceriaan di rumah sepenuhnya.
Lagi cuaca elok ja hari 
ni sang matahari memancarkan
sinarnya.


 
Rumah bersih hati banyak senang hihu.
Apa aktiviti hujung minggu korang?

Wassalam

Terima Kasih

GIVEAWAY BY EKINRAZALLI WORTH RM500 TO WIN!

Asha Lya | Februari 07, 2015 | 10Komen | >
Assalamualaikum






Klik banner



Syaratnya :


1. copy paste gambar di atas pada new post blog anda.
2. be follower blog MELANGKAU GARISAN
3. follow instagram byekinrazalli
4. komen dalam mana mana gambar instagram byekinrazalli
5. paste link "GIVEAWAY BY EKINRAZALLI WORTH RM500 TO WIN!" pada ruangan komen



Wassalam

Terima Kasih

Pelapik Kaki Yang Comel

Asha Lya | Februari 06, 2015 | 13Komen | >
Assalamualaikum



Comel tak comel tak
:)..puji hasil kerja sendiri kan.
Sapa lagi nak puji kan ehemm.
Bila dah di beri stesen menjahit.
Maka proses menjahit pun bermula.





Guna perca-perca kain
Masa proses menjahit.





Bila dah siap. Macam tak 
maw guna untuk pelapik kaki huhu.
Sebenarnya warna kain tu
yang buat daya penarik, median gitu.



Wassalam

Terima Kasih

Jangan Hanya Lihat Tapi Belajarla

Asha Lya | Februari 06, 2015 | 11Komen | >
Assalamualaikum



Salam Jumaat semua.
Sedikit perkongsian.
Tiap hari Jumaat sebelah pagi
di Giatmara akan ada tazkirah
dari Ustaz. Dapatla tambah sedikit ilmu,
di dada. Insyallah




Kredit fb


Wassalam


Terima Kasih

Safety Booth Baru

Asha Lya | Februari 05, 2015 | 12Komen | >
Assalamualaikum



Kesian tengok safety booth
en.suami dah hancur lunyai.
Ada rezki lebih dapatla belikan yang baru untuk kegunaan kerja.





Tempat kerja kawasan berelektrik
memang wajib pakai safety booth.
Utamakan keselamatan di tempat
kerja.




Wassalam

Terima Kasih

Mini GiveAway Kiss Proof Lipstik

Asha Lya | Februari 05, 2015 | 13Komen | >
Assalamualaikum



Sha, Lya join
tanda support segmen sha hhehe.


Klik banner



Wassalam

Terima Kasih

Tugasan Pertama Design Pakaian

Asha Lya | Februari 04, 2015 | 20Komen | >
Assalamualaikum


Alhamdulillah tugasan di 
minggu ke dua yang lepas
Di kehendaki mendesign beberapa
jenis pakaian. 





Muka depan


Baju kurung modern & kebaya



Gaun malam & pakaian santai



Baju kurung asli & Blous



Ada lagi beberapa jenis
pakaian. Cukupla ini saja hhe.
Ada rupa macam tangan seorang designer tak kihkihkih.



Wassalam

Terima Kasih

Segmen Bloglist Sakura Blog Qaseh Ku

Asha Lya | Februari 04, 2015 | 12Komen | >
Assalamualaikum


Selamat pagi. Moga semuanya 
sihat hendaknya. 





Klik banner


Wassalam

Terima Kasih

Segmen Berkenalan by: Dr. Shikin

Asha Lya | Februari 03, 2015 | 10Komen | >
Assalamualaikum



Ada kelapangan sikit
bolehla lya join segmen 
mudah dari Dr.Shikin .
Lya dah lama follow dah blog Kak shikin :)).





Tag Wanie



Wassalam

Terima Kasih

Stesen Mesin Menjahit

Asha Lya | Februari 03, 2015 | 16Komen | >
Assalamualaikum



Hampir 3 minggu suda
Lya berkursus di sini. Alhamdulillah
semuanya berjalan dengan lancar.





Ini la stesen mesin tempat
Lya menjahit. 
Seronoknya kalau ada mesin
jahit industri ni sendiri. Berangan jap hihi


Wassalam

Terima Kasih

Jejak Januari 2015 Blog Ashalya Lya

Asha Lya | Februari 02, 2015 | 15Komen | >
Assalamualaikum


Entri wajib setiap awal bulan.
Ribuan terima kasih yang
tak terhingga buat mereka yang
sudi dan rajin bertandang
ke blog Lya walaupun tuan empunya 
blog ni kekadang tenggelam timbul.



Begitu juga yang silent rider
atau yang tak tersenarai.
Terima kasih sokongan dari anda
sangat-sangat di hargai.



Wassalam

Terima Kasih

Cenderahati Dari Cik Akak

Asha Lya | Februari 02, 2015 | 16Komen | >
Assalamualaikum

Alhamdulillah murah rezki
dari berblog. Terima kasih Blogger Cik Akak atas cenderahati sehelai
tuala comel dan sebotol perfume
yang harum.


Dah lama tak dapat hadiah
semenjak dah kurang aktif
di blog ni. Syukur sangat masih ada
juga yang mengingati.
Wassalam

Terima Kasih

Asha Lya Copyright © 2016. Design by MaiGraphicDesign