Halaman

Ke Pusat Service Kereta

Asha Lya | Januari 31, 2015 | 8Komen | >
Assalamualaikum

Sampai juga akhirnya
si comel ni di service.
Kebetulan balik ke Semporna.
Service la sekali. Kesian dia.





Wassalam

Terima Kasih

ashalya.blogspot Follower's Genap 1k

Asha Lya | Januari 30, 2015 | 11Komen | >
Assalamualaikum


Alhamdulillah akhirnya genap juga 1k blog lya walau
hanya sekadar berblog untuk
suka2. Bukan nak mengejar follower
atau sebagainya. 





Siapakah yang menjadi 
follower ke 1k.

Fadzirazak
Sedar tak sedar dah masuk
2 tahun lya berblog. 
Terima kasih atas sokongan
dari semua rakan blogger.



Wassalam

Terima Kasih

Nuffnang : Cek Nuffnang Selamat Sampai Ke Tangan

Asha Lya | Januari 29, 2015 | 16Komen | >
Assalamualaikum



Alhamdulillah akhirnya rezki 
dari nuffnang tiba dengan selamat.
ke tangan lya. Walaupun jumlahnya tak la besar
mana. Syukur sangat ada juga
rezki dari blog. 





Masuk ni baru 2 Kali
pernah cashout hasil berblog.
Terima kasih semua yang sudi
singgah ke blog lya. 
Maaf andai kebelakangan
ni lya kurang bw. Memang masa lya
untuk berblog agak terhad. Ada kesempatan pasti lya akan datang 
berkunjung juga. 



Wassalam

Terima Kasih

WW : Almari Yang Comel

Asha Lya | Januari 28, 2015 | 12Komen | >
Assalamualaikum


Salam Rabu 
Baru sempat up secebis entri
sibuk sangat di bengkel jahitan huhu.



Amacam comel tak :)


Ada kesempatan nanti 
lya cerita



Wassalam



Terima Kasih

Bermain Congkak

Asha Lya | Januari 27, 2015 | 14Komen | >
Assalamualaikum



Aktiviti Jumaat yang lepas.
Bermain congkak dengan
rakan sekursus jahitan.
Bertahun suda tak main game ni.
Seronok plak ada aktiviti
macam ni.






Selfie harus ada kihkih.
Ok fokus menjahit huhu.



Wassalam

Terima Kasih

Ronda-Ronda Ke Bandar Sandakan

Asha Lya | Januari 26, 2015 | 13Komen | >
Assalamualaikum



Selamat berhari isnin semua.
Beberapa hari tak jenguk blog.
Macam malas ja nak online huhu.
Mood nak rehat ja bila cuti hujung minggu menjelma.



Sabtu lepas en.suami bawa pi bandar 
Sandakan. Masuk ni baru 3 kali 
menjejakkan kaki ke sana.
Kesian kan huhu. Sebenarnya 
malas nak hadap jammed kat 
Bandar tu, kerana ada urusan sedikit
yang perlu di selesaikan paksala 
turun juga ke Bandar.








Selfie-selfie dengam MIL

Rindu nak bw huhu.


Wassalam



Terima Kasih

Suka Beli Barang Include Free

Asha Lya | Januari 23, 2015 | 16Komen | >
Assalamualaikum

Salam Jumaat semua
Pengumpul tegar keychain.
Bila beli barang yang ada
free-free ni sudah menjadi hobi Ku.
Lagi2 yang include percumanya keychain.
Terus beli, lagi pun syampo ni 
kebetulan dah habis. So restock
beli yang besar terus.






Ada yang sama hobi dengan
Lya ke?



Wassalam

Terima Kasih

Baiki Paip Sinki

Asha Lya | Januari 22, 2015 | 11Komen | >
Assalamualaikum

Bila tinggal kat kuartes
beginila memang serba kekurangan.
Mana yang rosak, kena berusaha la
ganti sendiri. 
Penduduk yang tinggal kat kuartes ni
dulu ganas kot. Sana sini rosak.
Nak tak nak memang kena tukar 
juga yang baru.





Sebelum di baiki





Selepas di ganti baru



Nasib en.suami ada kemahiran
boleh baiki sendiri. Jimat kos senggara :))



Wassalam

Terima Kasih

Design Pakaian

Asha Lya | Januari 21, 2015 | 14Komen | >
Assalamualaikum

Tugasan yang perlu 
disiapkan. Kena design beberapa
jenis pakaian. Tengah bertungkus lumus menyiapkan. Lama tak mewarna
bagai, terasa kekok hhaha.




Tungguuu



Wassalam

Terima Kasih

Berkursus Di Giatmara

Asha Lya | Januari 20, 2015 | 18Komen | >
Assalamualaikum


Tengok pada tajuk pun
dah boleh tahu kan. Di sini la
tempat lya ambik kursus jahit-menjahit
atau lebih sepesifik Fashion and Dressmaking. Selama 6 bulan.





Selain tujuan lya nak tambah ilmu 
jahitan. Isi masa lapang sementara
belum bekerja ni, dapat juga kawan baru kat sini. Wahh gitu :))



Ini la bengkel jahitan
Tunggu basil tugasan pertama.
Tengah on da way.




Wassalam

Terima Kasih

Shopping Peralatan Rumah

Asha Lya | Januari 19, 2015 | 13Komen | >
Assalamualaikum

Sibuk sangat dua hari ni,
sampai blog pun terabai seketika.
Alhamdulillah ada rezki lebih 
sikit dapatla shopping
barang rumah.



Ini yang sempat di snap.



Wassalam

Terima Kasih

Memasak Satu Terapi

Asha Lya | Januari 17, 2015 | 18Komen | >
Assalamualaikum


Selamat berhujung minggu semua.
Memasak salah satu hobi Lya.
Dan memasak juga satu terapi bagi Lya.
Bila dapat hasilkan satu masakan
dan berjaya. Terasa puas sangat
lagi2 bila si tukang rasa dan makan
kata sedap..wahhh hhehe





Antara masakan Lya
yang tak seberapa.






Bila bosan, Lya akan memasak
Bila stress, Lya tetap memasak
Bila sedih, Lya memasak juga
Bila gembira, lagi la Lya suka memasak.
Apa pun keadaan memasak dan masak.
Lagi2 bila dah berkeluarga.
Jadila terapi buat Lya.


Wassalam

Terima Kasih

Jumaat Yang Indah

Asha Lya | Januari 16, 2015 | 13Komen | >
Assalamualaikum


Salam jumaat semua
moga hari ni lebih baik dari semalam.
Insyallah




Wassalam

Terima Kasih

Deko Meja

Asha Lya | Januari 15, 2015 | 17Komen | >
Assalamualaikum



Hasil meja yang husband
buatkan hari tu. Dah siap
dah hhehe. Apa lagi deko la, 
yang simple je. Janji nampak kemas.
Asalnya nak guna meja ni untuk
tempat menjahit. Tapi nampak gayanya
macam meja reception ja hihihi.




Ok la juga kan


Wassalam

Terima Kasih

Bila Antena TV Rosak

Asha Lya | Januari 14, 2015 | 21Komen | >
Assalamualaikum



Beginila nasib tv ni bila
antenanya suda rosak. Rosak 
yang tak di sengajakan.
Kabur sekabur kaburnya.
Apa pun tak boleh huhu.






Kat sini susah nak dapat
chanel. Memang kena pasang
astro juga. Astro Njoy pun ok juga kan.



Wassalam

Terima Kasih

1st Mini Cash Giveaway 2015 : www.bubblynotes.com

Asha Lya | Januari 14, 2015 | 21Komen | >
Assalamualaikum




Klik banner

Jom sertai segment dari
Sis Farah bubblenotes.


Lya mula mengenali sis Farah sejak kewujudan
Blog Asha Lya lagi. Lya berpendapat
sis Farah seorang
yang peramah,ceria and happy
go lucky orangnya (betul kan sis) walaupun
kita tak pernah bersua face 2 face
hhehe. 


Memiliki seorang baby lelaki
yang sangat comel bernama 
Iman Firash. Suka baca kisah kat bubblenotes
yang berkonsepkan keibubapaan.
Banyak tips yang sangat bermanfaat. 
Amat berguna andai satu
hari nanti giliran Lya pulak
bergelar ibu, tak gitu.


Yang paling Lya tabik, sis Farah
ni sentiasa pandai cari ruang
dan masa melakarkan secebis,dua cebis coretan kat bubblenotes.
Walaupun kesibukan sebagai Ibu, isteri,
pekerja, blogger. Namun bubblenotes
tak pernah di abaikan. Sempat pulak tu bw ke blog sahabat.
Respect kat sis FarahFarah


Itula sedikit sebanyak yang
dapat Lya simpulkan tentang 
si pemilik bubblenotes..hhehe
Salah dan silap harap di maafkan 
ya sis.


Wassalam

Terima Kasih

Bila Maigrain Menyerang

Asha Lya | Januari 14, 2015 | 16Komen | >
Assalamualaikum



Sapa yang ada alami sakit maigrain??
Memang tak boleh tahan kan
bila ia datang menyerang.
Rasa macam nak hantuk2
je kepala ni kat dinding.




Dulu masa study tak
pernah lya alami. Penyakit
ni timbul beberapa tahun yang
lepas. Bila dah kerja, nak kata rabun.
Ya ada sikit tapi boleh lagi di kawal cuma yang teruk rabun silau.
Memang lya tak boleh 
bila tengok cahaya.



Hari ni lya rehat kat umah je,
tak larat nak bergerak.
Sakit yang amat. Dah la sorang2
kat umah, suami pulak
outstation minggu ni..aduhaii 
sabar ja la. Tak boleh di layan
sangat sakit ni, biasa lya
bawa tidur.



Kat sini hujan lebat yang sangat lebat. 
Sejukkk



Wassalam

Terima Kasih

Minggu Suai Kenal

Asha Lya | Januari 13, 2015 | 15Komen | >
Assalamualaikum

Minggu ni hanya minggu
suai kenal di tempat
lya berkursus ni.



Penatnya huhu. Tak sempat
lagi nak bw ni.



Wassalam

Terima Kasih

Sarung Bantal F~Lya

Asha Lya | Januari 13, 2015 | 17Komen | >
Assalamualaikum



Alhamdulillah, akhirnya siap
juga sarung bantal
handmade by me..
(sambil angkat2 kening belah kanan)
ahakkksss.






 Ofkosla biru idaman kalbu



Ada 6 helai sarung bantal smuanya
yang siap berbekalkan kain
panjang 4meter. Penat juga wehh
nak myiapkannya tapi puas
hati la dengan hasil kerja tangan sendiri. Tak gitu kihkih.
Ok sekian untuk projek 
sarung bantal. Next ada lagi projek
baru hihi.



Wassalam

Terima Kasih

Ephyra Skin Bar ~ Memberi Impak Positif Keberkesanannya Menambah Keyakinan Ku

Asha Lya | Januari 12, 2015 | 20Komen | >
Assalamualaikum Dan Salam Sejahtera



Ephyra Skin Bar



Wahh Produk Baru !!!


Sana sini sudah banyak pengguna
mengatakan produk baru
keluaran Oceanlife Marketing Sdn bhd ini.






Terlebih dulu nak Lya ucapkan
bebanyak Terima kasih buat pihak Kak Mia Liana dan Puan.Amiza selaku
pengasas Oceanlife Marketing Sdn Bhd kerana telah memberi peluang di sini untuk menggunakan
Produk baru " Ephyra Skin Bar " yang
di akui memang ternyata keberkesananya. Tak perlu di sangkal lagi.


Bolehkah Ephyra Skin Bar
membantu anda?




YA Boleh


Untuk info lebih lanjut boleh klik Sini


...................................................................


Lya memberi peluang buat suami
Lya untuk
menggunakan sabun Ephyra skin bar.
Produk ini bukan sahaja khusus
untuk wanita malah lelaki juga
boleh menggunakannya. Kulit wajah mesti di titikberaktan penjagaannya.
Memang Ephyra TERBAIK.



Pengguna : Mohd Faizal (Suami)
Umur : 27
Jantina : Lelaki


Kenapa Suami Lya sangat memerlukan
Ephyra Skin Bar?


1.Kulit mukanya sentiasa berminyak.
2.Bekas jerawat lama sukar hilang
3.Kulit muka agak kasar
4.Eye bag (lebam bawa mata)





Antara kandungan yang terdapat
dalam Ephyra skin bar (50gm).



Testimoni Pengguna :



Minggu pertama - Apa pun jenis produk kalau nak menampakkan hasilnya yang betul- betul berkesan paling lama pun kena konsisten penggunakannya lebih kurang 2 atau 3 bulan.


Tapi bagi ephyra skin bar,  pertama kali menggunakan sabun ephyra skin bar di wajah,
terasa kulit segar dan lembut. Seolah
seperti melakukan rawatan facial. Haruman sabunnya cukup wangi dan sangat berbuih.


Perubahan yang sangat
ketara apabila minyak di wajah semakin
berkurangan jika sebelum ni sukar
nak mennyah minyak di wajah atas faktor penyumbang keadaan wajah yang sentiasa berminyak kerana suasana
tempat kerja yang senantiasa berhabuk dan terdedah panas matahari.



Minggu ke dua - Wajah kelihatan lebih
halus sedikit berbanding sebelum ni
agak kasar di sebabkan bekas tompokan jerawat lama yang
sukar hilang. Biarpun tak dapat
hilang banyak, berkurangan sedikit
pun alhamdulillah. Wajah juga kelihatan putih bersih sedikit jika di bandingkan dengan sebelum ini agak kusam dan gelap.



Minggu ke tiga - Oleh kerana jadual
kerja yang tak menentu kekadang
masa untuk berehat agak berkurangan.
Maka eye bag (lebam bawah mata) pasti akan timbul.
Hampir 3 minggu menggunakan
Ephyra skin bar ni, eye bag dekat
bawah mata nampaknya ada
berkurangan sedikit. Memang ketara perubahannya.



Selain di gunakan di wajah, Ephyra skin bar ini di gunakan
sebagai sabun di badan. Dapat mengyahbau badan dan menyegarkan badan.



Alhamdulillah Ephyra skin bar
ternyata memberi impak positif
keberkesanannya.



Gambar Testimoni pengguna







Pandangan hadapan




Pandangan sisi kanan




Pandangan sisi kiri



Selfie Ephyra Skin Bar




Ephyra Skin Bar Terbaik


……...…...................................................


Official Facebook : https://www.facebook.com/oceanlife2u
Official Instagram : @ephyra2u
Hotline : 019 3999 238 / 03 41417889 (office hours only)



Giveaway Ephyra Skin Bar Di Mialiana.com ini dianjurkan oleh blogger Mia Liana dan ditaja sepenuhnya oleh Oceanlife Marketing Sdn Bhd. Untuk mengetahui preview dan hadiah giveaway, sila klik SINI.

** Ejen/dealer Ephyra lain dilarang membuat promosi di ruangan komen entri review peserta giveaway ini. Harap maklum.

Terima Kasih

Klas Menjahit

Asha Lya | Januari 12, 2015 | 16Komen | >
Assalamualaikum



Tanggal 12hb ni Lya dah start
dah gi kursus menjahit.
Dekat area sini juga.
Nak tambah sedikit kemahiran.




Belajar pelbagai jenis kemahiran.
Menuntut ilmu biar sampai ke
lubang cacing..tak gitu :)).
Kat mana lya ambik kursus
nanti Lya update kemudian.



Wassalam

Terima Kasih

Ulam Raja

Asha Lya | Januari 11, 2015 | 13Komen | >
Assalamualaikum

Sesekali elok sangat makan
ulam-ulaman. Selain penambat selera
baik juga untuk kesihatan.

Selain di buat ulam, lya selalu
masak campur dengan nasi goreng, 
mee goreng. Cubala sedapp.




Selebihnya nak di tanam
kat tepi umah

Sedikit info mengenai ulam raja


Pokok ulam raja 
nama lain (pokok kenikir).



sayuran ulam yang amat popular dimakan mentah bersama nasi atau di cicah dengan budusambal belacan atau tempoyak serta cincalok.



Berdasarkam kajian tempatan, ulam raja
mengandungi 3% protein, 0.4 % lemak dan 
karbohidrat serta kaya
dengan kalsium dan vitamin A.



Ulamnya yang di gelar " ulam raja"
telah digunakan secara tradisi untik
memperbaiki peredaran darah dan mencuci darah serta untuk 
menguatkan tulang.


Sumber wikipedia

Wassalam

Terima Kasih

Bila On9 Guna Smartfon...

Asha Lya | Januari 10, 2015 | 12Komen | >
Assalamualaikum

Bila dah ada kewujudan smartfon. 
Dah malas dah nak guna lappy untuk on9. Lya cuma pengguna internet digi 2gb untuk 
sebulan so agak limited la 
internet tu kalau nak on9 guna lappy.
Cadang nak pasang wifi juga
akan datang, insyallah.

Tapi kan bila guna smartfon 
haha baru on9 2 jam gitu 
mula  battery dah lowbat. Huhu, inila 
masalahnya. Sehari maw 2,3 kali hf di cas..ermm besabar ja la kihkih..





Korang yang pengguna Smartfon
untuk on9.
Biasa cas hf brapa kali sehari yet????




Wassalam

Terima Kasih

Mesti Nak Daging Burger Ramly

Asha Lya | Januari 10, 2015 | 14Komen | >
Assalamualaikum


Selamat berhujug minggu.
Daging or ayam burger Ramly
memang cukup terkenal kan
dek kerana keenakkannya.




Stok daging ramly mesti ada 
di peti ais.
Biasanya Lya suka buat bergedil.
Mudah dan cepat.
Pilihan mesti nak daging burger ramly.
Ok bye.



Wassalam



Terima Kasih

Meja Separuh Siap

Asha Lya | Januari 09, 2015 | 11Komen | >
Assalamualaikum



Al-kisahnya siang tadi en.suami
bertungkus- lumus menyiapkan
sebuah meja untuk mini office kat
umah ni kihkih. Tapi itula masih separuh siap. 





Guna bahan terpakai yang 
masih elok. Tak elok membazirkan.
Kalau udah di cat bisa cantik juga ni.



Ok la gud nite


Wassalam

Terima Kasih

Segmen Mama Mencari Bloglist

Asha Lya | Januari 09, 2015 | 22Komen | >



Assalamualaikum

Mama akan memilih 20 blog secara random untuk mengisi senarai bloglist mama yang baru.

Syaratnya :

Follow blog Mama Niza.

Letakkan URL blog mama di bloglist anda.

Tamat : 10 Januari 2015

Senarai peserta akan diupdate pada 12 Januari 2015

Nota : Jom beri sokongan pada mama!


Terima Kasih

Paper Print Gambar

Asha Lya | Januari 09, 2015 | 11Komen | >
Assalamualaikum


Salam Jumaat

Antara paper print gambar
yang Lya guna untuk print gambar.
Ada pelbagai jenis.
Sama macam yang kat kedai
cuci gambar juga tu.




Sepeket RM9 ada 20 keping.
Beli kat kedai bookstore





Kualiti gambar agak memuaskan.
Sama juga macam yang kat kedai.
Bergantung pada ink printer
yang kita gunakan juga.
Ok la kalau cuci kat kedai
mawnya sekeping 50sen. Yang ni ada
jimat banyak kihkih.




Ok bye 



Wassalam

Terima Kasih

GiveAway Pertama Blog 'Cinta Itu Indah'

Asha Lya | Januari 08, 2015 | 14Komen | >
Assalamualaikum
Segmen pertama untuk 
di awal tahun 2015.
Jom meriahkan segmen pertama
dari Syamimie tanda supporter.

Klik banner



Wassalam

Terima Kasih

Termimpi Seorang Baby

Asha Lya | Januari 08, 2015 | 14Komen | >
Assalamualaikum



Orang kata mimpi mainan tidur.
Kekadang ada yang jadi kenyataan
dan sebaliknya. Mungkin 
semalam Lya tengok gambar2
baby sehinggakan terbawa2
sampai ke dalam mimpi.




Google


Kalau la menjadi kenyataan..
Amin Syukur alhamdulillah



Wassalam


Terima Kasih

Pandai Tak Buat Sarung Bantal ???

Asha Lya | Januari 07, 2015 | 22Komen | >
Assalamualaikum


Kain ni sebenarnya dah tersimpan sekian lamanya. Kalau duit
di simpan dah berkepuk2 hhaha.
Bila pegang mesin, mula otak
ligat berfikir apa nak di buat. 


????
???????


Percubaan nak buat sarung bantal
Entah pandai ke tidak ni huhu.





Kita tengok nanti hasilnya.
Mestila nak yang comel2..harusss hhaha..ok bye



Wassalam

Terima Kasih

Stok Mini Popia Frozen

Asha Lya | Januari 06, 2015 | 15Komen | >
Assalamualaikum



Hari ni Lya teramat rajin
memasak ehh hhaha.
Hujan2 mestila perut pun asyik lapar ja.
Kebetulan ada stok popia, 
maka Lya pun buatla
mini popia inti ayam kari + kentang.





Bab gulung-menggulung
popia memang Lya faild huhu




Buat stok hhehe :))
Ada yang nak merasa popia Lya
meh la jemput datang 
ke rumah ececeh.


Wassalam

Terima Kasih

Pageview Blog Asha Lya Sepanjang 1 Tahun 8 Bulan

Asha Lya | Januari 06, 2015 | 18Komen | >
Assalamualaikum



Alhamdulillah dekat nak hampir
2 tahun dah lya berblog.
Masih bertahan dan akan terus
bertahan insyallah.




Sehari tak ada la dapat beribu2..
Bolehla cukup makan ja :)



Pageview sepanjang 1 tahun 8 bulan
yang pernah tercatat di blog Lya.
Blog yang hanya bekisarkan
kehidupan Lya ibarat sebuah diary.
Masih ada yang sudi berkunjung.
Terima kasih atas sokongan anda semua.



Wassalam

Terima Kasih

Mula Menjahit

Asha Lya | Januari 05, 2015 | 17Komen | >
Assalamualaikum



Bila dah ada mesin jahit apa lagi
operasi menjahit pun bermula.
Dalam 2 minggu yang lepas
memang Lya agak sibuk sangat
sampaikan blog pun terabai seketika.


Jubah kanak2..comei tak hhehe





Proses jahitan- menjahit



Proses menyiapkan jahitan.
Alhamdulillah ada juga rezki
sebagai permulaan. Banyak benda lagi
yang perlu di belajar dalam selok- belok
menjahit ni dari segi mutu jahitan.
Kena tambah skill jahitan.




Wassalam

Terima Kasih

Printer Suda Beroperasi

Asha Lya | Januari 04, 2015 | 12Komen | >
Assalamualaikum


Alhamdulillah printer suda
mula beroperasi.
Masalah kecil ja kat bahagian 
katrijnya tak ketat.


Sekarang dah boleh guna dah.
Happynya lepas ni boleh 
suda print gambar banyak2 huhu.




Kerja print- memprint
gambar2 yang Lya edit sebelum ni.



Wassalam






Terima Kasih

Sekali-Sekala Layan Spagethi

Asha Lya | Januari 03, 2015 | 15Komen | >
Assalamualaikum



Hujan masih turun dengan lebatnya.
Layan western food pun ok gak.
Bukan selalu, sekali-sekala ok la.
Kalau hari2 boleh muak jadinya.



Sebenarnya sos tu yang bagi pyedapnya.



Resepi cari kat google ja.
Bermacam jenis stail cara buat spagethi yang ada.
Lya buat mana yang mudah dan bahan yang sedia ada kat umah.
Sup sap sup sap siap.
Marbles.



Wassalam


Terima Kasih

Mesin Jahit Singer

Asha Lya | Januari 03, 2015 | 17Komen | >
Assalamualaikum


Selamat berhujung minggu semua.
Alhamdulillah tercapai juga
hajat di hati nak miliki mesin jahit.
Memang ngidam sangat nak miliki mesin ni. 


Rezeki bonus ujung tahun en.suami dapatla
belikan c istri sebijik mesin yang 
selama ini di mimpi2 kan kihkih.




Suka sangat dengan mesin jahit ni.
Bolehla guna untuk belajar
n bisniss kecil-kecilan..insyallah


" Singer Menawan Keluarga Bahagia "



Wassalam

Terima Kasih

Asha Lya Copyright © 2016. Design by MaiGraphicDesign