Halaman

Day 9: Mirror

Asha Lya | Oktober 31, 2014 | 17Komen | >
Assalamualaikum & Salam Sejahtera
 
 
 
Bersambung cabaran hari ke 8. 
Berkaitan dengan cermin. Lya jarang sekali tangkap pic depan cermin hhaha. 
Dek kerana sahut cabaran so lya ambik la satu pic depan cermin kat opis 
siap da background cake lagi ko ada hhaha.




Jadila kan :))


Wassalam

Terima Kasih

Jumaat Yang Indah

Asha Lya | Oktober 31, 2014 | 10Komen | >
Assalamualaikum


Salam Jumaat penuh barakah
Sekadar renungan untuk kita bersama





" Pelbagai ujian & dugaan yang diterima adalah bukti 
kasih-sayang Allah terhadap hambaNya & memastikan kita memiliki
iman yang kuat selepas berjaya menempuh dengan penuh kesabaran (Saidina Ali)"



Wassalam

Terima Kasih

Blog Berwajah Baru

Asha Lya | Oktober 30, 2014 | 29Komen | >
Assalamualaikum


 Buat pertama kalinya Lya cuba untuk
memakeupkan blog Lya. Macam mana ok tak hhhee.
Tq blogger sharina, Memang menepati seperti yang Lya nak hhee.
Service sha pun cepat.



Sebelum 





Selepas tema turquoise + purple

 

 Macam mana komenla skit hhee???

 
Wassalam

Terima Kasih

Pertemuan Dan Perpisahan

Asha Lya | Oktober 30, 2014 | 20Komen | >
Assalamualaikum
 
 
 
Di mana ada pertemuan pasti ada perpisahan.
 Sepanjang hampir 2 tahun Lya tinggal duk menyewa di sini. 
Banyak kenangan demi kenangan tercatat di sini. 
Minggu ni minggu terakhir Lya tinggal di sini. 
Rasa sedih plak hati ni nak melangkah pergi.
 
 
 
google
 
 
Insyallah hujung minggu ni kitaorang nak buat BBQ, makan2 skit kat sini. 
Harap semuanya dipermudahkan.
Ada yang nak join tak hhehe..
 
 
 
Wassalam

Terima Kasih

Giveaway Cuti Sekolah By JiwarOsak

Asha Lya | Oktober 30, 2014 | 16Komen | >
Giveaway Cuti Sekolah by JiwarOsak.Com
Mari Sertai Giveaway Cuti Sekolah By JiwarOsak.Com


Hadiah Terkumpul
Cash : RM 390
Topup : RM 195
Barangan : Tudung Pashmina x 1, Shawl x 2, Novel Sanctuaria x 1, Tudung Aidijuma x 1, Bantal Handmade x 2

Terima Kasih kepada Sponser

AbgferOz | MahaMahu | Yanty Lee | Afzal Sukasuki | Mawar Biru | Cik Pjaz | Ieta Mat Sa’ad | Mohamad Nasir | Yan Saflina | UmmiMama |Mohd Noor Shawal | Dila KazUha | Doktor Pemasaran | Helmi Julia | Nadia Johari | Suzlin Azreena Nordin| Nurul Syarafina II | Khaty Aiman| KyLe Kesha | Cik Yaya | Putery Memory | Edo Hayra | Delima Zamrud | Karen Nisa 

Untuk menyertai Giveaway Cuti Sekolah anda boleh klik Banner atau SILA LIHAT SINI

Terima Kasih

Segmen Pencarian Bloglist November & Disember 2014

Asha Lya | Oktober 29, 2014 | 22Komen | >
Assalamualaikum



29 Oktober 2014 sehingga 30 Oktober 2014


Jom Support Kisahsidairy.com


Terima Kasih

Cincau Less Sugar

Asha Lya | Oktober 29, 2014 | 16Komen | >
Assalamualaikum
 
 
 
  Morning jom breakfast :))
Bila minum air cincau pasti teringat time bulan puasa. 
Cincau dan lya tak dapat di pisahkan. Boleh plak gitu hhehe. 
Lya gemar minum cincau season ni less sugar campur dengan 
susu cair bertambahla sedappp. 
Ada peminat cincau tak macam lya hhehe.
 
 
 
 
 
 
Wassalam

Terima Kasih

Komen Pukal Dabooom

Asha Lya | Oktober 28, 2014 | 17Komen | >
Assalamualaikum


Tiada ucapan selain terima kasih yang tak terhingga
 buat korang yang sudi datang komen ke blog ini secara pukal.
Sekali buka email haahhh ambikkk...
 Tq so much



Last week komen pukal dari Sya Mimie


Minggu ni komen pukal dari Sharina


Wassalam

Terima Kasih

Day 8: Close Up

Asha Lya | Oktober 28, 2014 | 13Komen | >
Assalamualaikum
 
 
 
Cabaran ke 8 masih di teruskan 
 
 
 
 
 Close up skit...
Bayangkan diri ini berada di garden omputih hikhikhik
 
 
 
 
View Gunung Kinabalu yang diliputi kabus sejukkk
 
 
 
Wassalam
 

Terima Kasih

Akhirnya Bertukar Kad Watson Touch n Go

Asha Lya | Oktober 27, 2014 | 20Komen | >
Assalamualaikum
 
 
Selamat berhari isnin semua.
Cerita Sabtu yang lepas.
Akhirnya bertukar juga kad Watson lya jadi kad Watson touch n go. 
Gara2 cashier tu duk ulang alik cakap benda yang sama 
setiap kali lya gi watson " tak nak tukar ke kad touch n go yang baru, 
banyak kelebihanya bla bla bla. Ok fine secara rasminya kelmarin lya tukar juga. 
Perlu tambah rm6 henggit. 
 
 
 
 
 
Puas hati hhaha.
Ok stop membebel pepagi.
 
 
Wassalam

Terima Kasih

Jeruk Jambu Asam Boi

Asha Lya | Oktober 26, 2014 | 15Komen | >
Assalamualaikum


Ubah resepi skit dari buah mangga ke buah jambu. Kalau mangga mashammm. Kekadang lya tak boleh tahan melainkan mangga yang manis hikhik. Jambu air pun ok gak sedap.




Lya cuma letak asam boi biji, serbuk asam boi dengan sedikit garam. Kalau nak lagi sedap boleh tambah cili (tapi lya tak letak sbb tak tahan pedas).
Kalau guna jambu batu pun ok gak kan.


Wassalam

Terima Kasih

Day7 : Lunch

Asha Lya | Oktober 25, 2014 | 11Komen | >
Assalamualaikum



Cabaran ke 7. Lya lunch tadi rojak. Ahaa salah satu makanan kegemaran lya .Setiap kali teringin nak makan rojak pasti lya makan kat restoran happy (nama restoran tu). Kalau tak silap kat bandar Kota Kinabalu ni ada 2 cawangan restoran ni.



Rojak jawa
Rm4 ja murah dan banyak sangat, memang berbaloi. Kuahnya pun sedappp. Lya kasi 5***.
Kenyang alhamdulillah.


Wassalam

Terima Kasih

Giveaway Contest RM700 Jualan Hebat Lazada Malaysia 11/11 by Emas Putih

Asha Lya | Oktober 25, 2014 | 18Komen | >
As-salam


Berita baik untuk semua kaki shopping online kerana Lazada Malaysia akan menganjurkan 1 jualan besar-besaran selama 1 hari pada 11th November 2014 dengan potongan harga sehingga 94%. 



Terdapat Flash Sale selama 1 jam untuk setiap satu kategori (12 Kategori) bermula 11 pagi hingga 11 malam! Harga rendah ditawarkan untuk semua kategori di Lazada Malaysia sepanjang Flash Sale. 

Mark your calendar and Jom Gegarkan Jualan Hebat ini dengan klik link ni : Jualan Hebat 

Any update tentang jualan besar-besaran ini sila ke Lazada Malaysia !! 

Ini adalah Blogger Giveaway Contest anjuran Lazada Malaysia dengan kerjasama Kisah Emas Putih. 11 Pemenang bertuah akan dipilih untuk memenangi hadiah berjumlah RM 700! Untuk sertai contest ini, sila ke blog Kisah Emas Putih dengan ke link ini : LINK CONTEST .


Terima Kasih

Cerah

Asha Lya | Oktober 25, 2014 | 11Komen | >
Assalamualaikum



Selamat berhujung minggu semua. Selamat pagi. Di tahun baru harap semuanya ceria secerah pagi ni. Matahari kian menampakkan sinarnya. Syukur Alhamdulillah kita sungguh bertuah tinggal di bumi Malaysia bertuah.





Wassalam

Terima Kasih

Segmen Awesome Blogger Bloglist

Asha Lya | Oktober 24, 2014 | 17Komen | >

Segmen Awesome Blogger Bloglist bakal berlangsung dari 24 Oktober 2014 hingga 30 Oktober 2014. Tujuannya untuk mengumpul para blogger untuk disenaraikan dalam bloglist blog ini sambil berblogwalking ke blog para blogger. Semua yang join akan disenaraikan dalam bloglist 'AWESOME BLOGGER'.

Syarat-syarat
  • Follow blog Invisible Note
  • Like facebook Invisible Note
  • Buat entri bertajuk Segmen Awesome Blogger Bloglist
  • Copy coding dalam entri INI dan publishkan
  • Copy URL entry dan pastekan di ruangan komen entry INI
  • Siap

Tambahan (optional)
  • IM baru buat instagram, kepada yang sudi boleh follow instagram invisiblenote

Semua blogger akan disenaraikan dalam bloglist dari bulan November hingga Disember 2014. Senarai peserta segmen juga akan disenaraikan dalam entry selepas tamat tarikh segmen. Berharap mendapat sambutan. Terima kasih semua :)

credit to mialiana.com
Terima Kasih

Maah Hijrah 1436H

Asha Lya | Oktober 24, 2014 | 13Komen | >
Assalamualaikum
 
 
Sungguh tak terasa begitu cepatnya masa berlalu. 
Kini kita bakal menyambut maal hijrah 1436H. 
 
 
 
Salam Maah Hijrah Buat semua rakan-rakan seperjuangan.
 
 
Wassalam

Terima Kasih

Free Coupon

Asha Lya | Oktober 24, 2014 | 18Komen | >
Assalamualaikum

Salam Jumaat semua
Rezeki Jumaat dapat coupon free KFC. Bolehla save skit kalau ada rasa2 nak mengunyah KFC. 


Thank's roommate lya. 
Alhamdulillah


Wassalam

Terima Kasih

Cheese Potato Magik

Asha Lya | Oktober 23, 2014 | 18Komen | >
Assalamualaikum

Petang-petang suasana hujan layan kentang goreng cicah sos keju ala2 K** gitu pun sedappp. Sejak dua tiga menjak ni lya suka sangat makan. Makan dan lya tak boleh dah nak Di pisahkan hhaha, jadi hobi suda makan dan makan. Post entri pun pasal makanan. Boleh plak....




Sebab tak ada frise just ada kentang bulat je pun boleh. Kentang tu lya lumur dengan tepung magik ja pastu goreng. Garing2 gitu cicah sos cheese. Perhhh layannn



Wassalam

Terima Kasih

Jeruk Mangga Asam Boi Jadi Femes

Asha Lya | Oktober 23, 2014 | 19Komen | >
Assalamualaikum


Boleh plak buah mangga tu jadi femes amos tika dan saat ini. Semua terkejar-kejar buat jeruk mangga asam boi hhaa. Besar betul penangan buah mangga.



Semalam lya gi pasar besar Kota kinabalu. Belambak-lambak buah mangga di jual tapi tak beli pon hihi yang pasti kat kampung pasti banyak ni berbuah. Ok fine nanti lya balik kampung nak borong smua hhaaha. 

Wassaalam

Terima Kasih

Bila Tak Update Blog

Asha Lya | Oktober 22, 2014 | 16Komen | >
Assalamualaikum


Holaaa petang semua. Sejak kewujudan hobi berblog ni, bila mana dalam sehari  lya tak dapat update walau secebis entri rasa macam ada yang kurang ja. Serba ada yang tak kena. Nak juga update mesti kena juga cari idea apa nak di upkan dekat blog. Melainkan masa betul2 tak mengizinkan dan ada masalah lain terpaksala postpone.




Macam jadi rutin plak suda hhee. Harap hobi ni akan berterusan. Buat rakan2 yang selalu singgah baca entri lya, singgah komen, support blog lya Terima Kasih Banyak. Lya hargai sangat. All the best semua.


Sekian bebelan Di petang hari. 


Wassalam

Terima Kasih

Akaun Remaja

Asha Lya | Oktober 22, 2014 | 15Komen | >
Assalamualaikum


Lewat bersiaran bw pun x sempat lagi, mood cuti2 gitu hihi. Owhh zaman remaja indahnya, daku masih remaja
remajala sangat kan. Dah tua kerepot da nie hihi..ok just kidding.




Ini buku simpanan lya yang pertama dan akaun pertama lya buka masa zaman remaja muda mudi dulu. Sekarang buku asb baru kaler biru. 
Petang skit lya bw.


Wassalam

Terima Kasih

Segment Blog Review by Sally Samsaiman

Asha Lya | Oktober 21, 2014 | 24Komen | >
Assalamualaikum


Sally ada buat segmen riview.
Kot ada rezki terpilih heheww.



Yeayyy esok cuti


Wassalam

Terima Kasih

Jus Honeydew

Asha Lya | Oktober 21, 2014 | 22Komen | >
Assalamualaikum


Selain jus avocado, jus oren, jus carrot. Lya juga gemar minum jus honeydew@tembikai madu. Dah teringin sangat nak minum hasil buatan sendiri makanya dengan gigihnya lya beli sebijik honeydew semata-mata nak buat jus homemade




Bahannya
Buah honeydew
Susu pekat
Susu cair
Sedikit air


Mudah je sebenarnya nak membuanya. Campur semua bahan kisar hingga halus. Lagi bertambah sedap kalau di tambah pearl@bubble2 tu perhhh sedapnya. Bagi peminat jus bolehla cuba.


Wassalam

Terima Kasih

Kini Berdowny

Asha Lya | Oktober 20, 2014 | 18Komen | >
Assalamualaikum

Kerana harumannya yang memikat buat hatiku tertawan. Maka  kini bertukarla kepada downy.




Pink dijadikan pilihan..ehh sejak bila minat pink. 


Korang guna softener jenis apa??
Wassalam

Terima Kasih

Day 6: Something Green

Asha Lya | Oktober 20, 2014 | 20Komen | >
Assalamualaikum
 
 
Morning semua Isnin kembali seperti biasa.
Mood macam suam-suam kuku. Rutin seperti biasa la masuk office.

 
Berbalik kepada cabaran hari ke enam diteruskan.
Sesuatu yang berwarna hijau. Rasanya Lya macam tak pernah beli sesuatu yang berwarna hijau. 
Bukan tak minat tapi entahla..jarang jumpa kot depan mata ahaa.




Muka macam nampak besar plak kalau Lya mengenakan shawl.
Bab tu Lya jarang guna shawl.
 
 
Yang sebenarnya shawl pemberian dari kakak Lya ni bukan warna biru tapi 
hijau ala-ala turquoise juga gitu hihihi. 
So sekarang Lya dah miliki sesuatu yang berwarna hijau hahaha..
 
 
 
Wassalam

Terima Kasih

Siap!!! Bakal Di angkut

Asha Lya | Oktober 19, 2014 | 21Komen | >
Assalamualaikum


Kemas sikit demi sedikit akhirnya siap juga mempacking barang-barang yang bakal di bawa kerumah en.suami nanti. Siapa yang ikut perkembangan blog ni pasti dapat tahu lya pindah ke mana kan lepas ni. 



Antara baki barang yang belum di angkut.


Ada 2 minggu lagi bersisa. Lepas ni permulaan hidup baru sebumbung bersama suami. Biarla susah senang sama-sama harungi..yakin rezki past I ada buat kami Insyallah.


Wassalam

Terima Kasih

Log Book

Asha Lya | Oktober 19, 2014 | 14Komen | >
Assalamualaikum


Aktiviti pagi ni mempacking barang-barang yang masih tertangguh.. Fuhh selesai juga akhirnya. 


Masa mengemas barang tetiba lya terjumpa log book latihan industri lya rindunya plak zaman praktikal masa study dulu.



Lya praktikal kat TM. Serba sedikit dapat juga pengalaman bekerja dengan TM.


Wassalam

Terima Kasih

Minum Petang/Cendawan Inoki

Asha Lya | Oktober 18, 2014 | 26Komen | >
Assalamualaikum


Hollaaa selamat berhujung minggu semua. Lewat skit bersiaran, pagi tadi ada urusan pergi UTC Kota Kinabalu urus something dan terus berjalan-jalan kat bandar cari pasal cari barangla skit..hihi


Petang-Petang macam ni rasa nak mengunyah ja mulut ni tak henti-henti. So jom kita goreng cendawan enoki. Lya apa ja jenis cendawan memang suka. Dah alang-alang bagi tunjuk kita up kan la sekali resepi yang cukup mudah sekali. 




Bahanya diperlukan

Cendawan enoki (panjang2)
Tepung magik


Carannya macam biasa bila dah carik-carik cendawan kemudian cuci bersih, lya letak sedikit serbuk kunyit nak bagi nampak warna keemasan skit kemudian gaul dengan tepung magik. Lya tak letak garam sebab tepung magik tu dah ada perasa. Perap sekejap bagi meresap kemudian goreng. Siap ni la hasilnya yang tak seberapa...



Di hidangkan dengan jus perhhh sedapnya nikmat rezki ini alhamdulillah kenyang. Jus apa ka itu nanti lya share.


Wassalam


Terima Kasih

Sekali-Sekala Layan Donut Big Apple

Asha Lya | Oktober 17, 2014 | 30Komen | >
Assalamualaikum


Selalu makan donut biasa kali ni kita layan donut luar biasa plak hihi (iyla tu)..suka sangat kunyah donut big apple sebab lembut sesangat. Kali ni kami try perisa lain plak. Masih terbayang-bayang keenakkan donut ni.. Nak lagi ahahaha.




Fresh milk dari desa dairy farm kundasang hhee. Layan
Alhamdulillah dengan rezki INI.


Wassalam

Terima Kasih

Keajaiban Ayat Kursi

Asha Lya | Oktober 17, 2014 | 17Komen | >
Assalamualaikum
Salam Jumaat. Nak kongsi sedikit info
kredit facebook


Wassalam

Terima Kasih

Day 5: Hobby

Asha Lya | Oktober 16, 2014 | 14Komen | >
Assalamualaikum


Berapa minggu dah terlepas nak buat 30 days photo challenge ni. Tak apa slow-slow ja kan. Sekurangnya da juga pengisian entri nak update d blog kan kan.  


Sebelum ni lya pernah juga update entri berkenaan hobi lya. Selain memasak, menjahit, bercucuk tanam and berblog. Sebenarya da satu lagi hobi lya yang wujd sudah sekian lama. Ini diaaa....

Berkraftangan



Antara bahan kraf lya


Sebenarnya hobi ni untuk suka suki ja tapi ada juga yang berminat dengan basil kraftangan lya. Tak sangka hanya sekadar hobi boleh buat pendapatan sampingan. Antaranya keychain untuk gift, broach. Alhamdulillah
Buat secara kecilan untuk isi masa lapang.


Wassalam


Terima Kasih

Cendawan Goreng

Asha Lya | Oktober 16, 2014 | 24Komen | >
 
Ada pelbagai jenis masakan pernah Lya cuba dengan menggunakan cendawan antaranya sup ayam cendawan, cendawan masak black paper, cendawan masak tiram dan yang paling Lya suka cendawan goreng.



Teringat dulu masa zaman Lya study di Sepang. Tiap Jumaat mesti pergi pasar malam dekat cempaka nilai. Tiap kali pergi situ mesti tak mist lya beli cendawan goreng perhhh sedapnya cicah dengan sos black paper. Sampai pacik yang jual tu pun sama cakap Sabah dengan kami hihi.. Kenangan 


Inila cendawan goreng lya yang tak seberapa hihi..beli cendawan fresh di Kundasang. Ada jual bermacam jenis cendawan tpi ini juga lya suka hihihi.

 
 
 
Cendawan yang sudah di cuci bersih
 
 
 

Cendawan di gaul bersama tepung magik. Sepeket Rm10, ada stokis jual area tempat lya keja sini. 
Lya memang selalu simpan stok tepung magik ni.
Suka sebab tak perlu nak campur telur bagai lagi.
Bila goreng memang dah ranggup sangat.




Lya suka yang garing-garing..sedappp di cicah dengan sos cili or sos black papper perhhh sedap. Semenjak dua menjak ni suka sangat lya up entri masakan hhee jdi hobi suda.


Wassalam

Terima Kasih

DIY Bracelets

Asha Lya | Oktober 15, 2014 | 15Komen | >
Assalamualaikum


Amacam kreatif tak. Ehhh bukan lya yang buat. Search kat google ja tadi. 








Wassalam





Terima Kasih

Giveaway Diari Jejaka Hangat 2014

Asha Lya | Oktober 15, 2014 | 24Komen | >


Giveaway Diari Jejaka Hangat 2014 bermula pada jam 4.00 pe 11 Oktober 2014 hingga 11.59 malam 11 November 2014. Menawarkan hadiah yang bernilai RM 552.90 untuk dimenangi. Senarai hadiah ada di SINI.

Semua blogger dijemput join untuk menyertai Giveaway ini.

Syarat-syaratnya :

1. Wajib Follow Blog Sponsor
Diari Jejaka Hangat | Yun Sing | Ana Solehah | Syaza Raihanah | Iklil Syahmi | Idah Rashid | IanFaizal | Mar Mansor | Kathy R'bain | Shad | Ssurianah Yana | NurAlja | Aika Azizan | Budak Bandung Laici | Hunny Kitty | Si Tracey | Noryussyairah | Ida
2. Wajib Like Fanpage Sponsor

       


3. Follow Twitter + Instagram Sponsor
Twitter :   


Instagram :  Rexylla_Blogshop  Aerill_Hassan
4. Tambah Google Plus Sponsor 
+Mohamad Khairil  +ct fand 
3. Buat entri bertajuk Giveaway Diari Jejaka Hangat 2014
4. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
5. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI


37 pemenang bertuah akan dipilih dan keputusan pemenang akan diumumkan pada 12 November 2014.

Good luck!

Terima Kasih

Kuih Raya Aidiladha Untuk Suami

Asha Lya | Oktober 15, 2014 | 15Komen | >
Assalamualaikum


Buat pertama kalinya Lya sambut raya aidiladha
bersama suami tahun ni. Alhamdulilah semuanya berjalan dengan lancar. Sambutan raya aidiladha di Tawau pun cukup meriah sangat.


Raya aidiladha tahun ni lya sempat buat kek batik dengan popia seaweed ja buat suami. Ok la tu kan daripada tiada. Maka ini la hasilnya yang tak seberapa.



Making Kek batik coklat



Hasilnya kek batik coklat



Popia seaweed frozen


 Kerepek Popia seaweed


Tu je pot pet pot pet lya pagi ni.
Nanti da kesempatan lya up resepi tunggu lya ambik pic hheee. Bye


Wassalam


Terima Kasih

Asha Lya Copyright © 2016. Design by MaiGraphicDesign