Halaman

Segmen CN Nak Bagi Hadiah,Nak Tak ?

Asha Lya | Ogos 30, 2013 | 21Komen | >
Assalamualaikum & Salam 1 Malaysia..

Mari ramai2 kita join segmen nie.. " Segmen : CN nak bagi hadiah, nak tak? "

 
Sila Klik Banner  

Segmen bermula dari 30 OGOS 2013 - 30 SEPTEMBER 2013 (11.59pm)

Hadiah pilihanku:
1.Maybelline clear smooth BB silk
2.Keychain rusa dari Sweden
3.Apron budi bahasa & nilai2 murni

Selamat bersegmen :)

Terima Kasih

Jus Buah-Buahan

Asha Lya | Ogos 30, 2013 | 8Komen | >


Assalamualaikum & Salam Jumaat & Salam Kemerdekaan...

Pagi ne Lya nak kongsikan sedikit khasiat jus buah-buahan.Ada beberapa jenis buah yang dapat dinikmati sebagai jus yang menyihatkan.Lya paling gemar minum jus buah tembikai,lebih2 lagi sekarang nie musim panas,sesuai sangat minum jus buah-buahan...

Sumber mr.google

1. Aprikot
Buah ini banyak mengandung protein dan vitamin seperti vitamin A, B, B2, B3, dan C.Buah bergizi tinggi ini sangat baik jika dimakan setiap hari. Apalagi aprikot tidak mengandung kolesterol dan baik untuk melancarkan peredaran darah. Lemak dari isinya baik untuk dijadikan krim pelembab.

2. Epal
Buah epal mengandungi banyak magnesium, zat besi dan silikon, potasium, fosfor, sodium dan kalsium. Epal juga mengandung vitamin A, B, dan C. Zat asam pada epal merupakan zat pembersih tubuh yang sangat baik serta dapat menyembuhkan keradangan pada tubuh. Sisa hampas jus (sari) epal dapat digunakan untuk meneutralkan lemak pada wajah.
3. Limau
Semua jenis limau merupakan sumber vitamin C yang utama. Ia dapat membantu memperkuatkan jaringan otot-otot urat dan dinding pembuluh darah. Penderita gusi berdarah, gigi rosak dan sakit sendi dapat diatasi dengan segelas jus limau atau lemon setiap hari.

4.Tembikai
Buah tembikai merah merupakan sumber tinggi carotenoid : lycopene, sejenis bahan antioksiden bersifat anti-kanser. Bahan ini menghalang penyakit kanser seperti prostat, payudara, endometrial, peparu dan usus (colorectal). Buah tembikai yang tinggi antioksiden ini juga kaya dengan vitamin A, C dan B (asid folik), magnesium, zink dan pelbagai jenis galian lain daripada bahan yang dikenali sebagai beta-karotene.

Selamat membuat jus...

Wassalam.


Terima Kasih

Giveaway Follow & Like WanitaGorgeous

Asha Lya | Ogos 29, 2013 | 4Komen | >


Assalamualaikum & salam 1 Malaysia...

Jom join ramai2 segmen nie...
 

Sempena pembukaan blogshop IbuNoey yang bernama WanitaGorgeous 

Wassalam...

Terima Kasih

Pertama Kali Buat Aiskrim Sendiri

Asha Lya | Ogos 28, 2013 | 10Komen | >
Assalamualaikum & Salam 1 Malaysia....

Ini alkisahnya kemarin..rasa teringin maw buat aiskrim buatan sendiri..maka sy pun pergila cari bahan2 lepas balik dari keja smlm....nie la bahan2nya

Tadaaa....4 ketul sja
* Coffemate
*Susu perisa strawbery (sy suka,blh juga guna perisa lain ikut selera)
*Ovelat (cari yg halal)
*Coklat manik (untuk hiasan sja)

Caranya :
1.Saya masukan coffemate (1 cawan),susu strwbery (1 cawan ) & ovelat (1 sudu)
2.Kemudian mix semua bahan (sy guna blender sja coz tda mixer)

3.Sy blender dalam 10 minit,pas 2 letak dalam bekas Saya masukan dlm frezer lebih kurang 3 jam supaya nmpk ada beku2 ckit, pas 2 sy mix balik dlm 10 minit.
 4.Last sy letak manik tabur sbg hiasan,baru nmpk selera maw makan.Letakkan balik dlm frezer..Sda ckup  beku blh la makan ramai2, nyum...nyumm..sdp

Ok la menjadi juga resepi aiskrim buatan saya nie...

Wassalam...
Terima Kasih

Jejak 500 Followers

Asha Lya | Ogos 27, 2013 | 3Komen | >
Assalamualaikum...

Mari kita join segmen kali ne..

klik kat banner tu...
 
Wassalam....

Terima Kasih

Segmen Blogwalking MERDEKA Bersama AyuInsyirah

Asha Lya | Ogos 27, 2013 | 17Komen | >
Assalamualaikum...
Jom kawan2 kita join segmen nie semepna hari Kemerdekaan...



Segmen ni ....dibuka hingga jam 10 malam 31 OGOS 2013...

 
Negeri KelahiranKu Sabah Di Bawah Bayu

Terima Kasih

Majlis Kawin Member 25.08.13

Asha Lya | Ogos 27, 2013 | 0Komen | >
Assalamualaikum & Salam 1 Malaysia...

Awal pagi masuk ofis rasa maw update blog pasal cerita hari ahad yang lepas plak...Ari Ahad 2 kami bertolak dalam pukul 11am pergi majlis kawin member seumah Efi Amira namanya..Saya bersama rombongan kak Mariam (owner umah sewaku),kak yan (rakan seumah),macik and siti anak kak mariam.

Majlis diadakan di mini dewan Sinar Mustika Kat Putatan..sampai sja kat majlis,pengantin sudah pun bersanding..masuk sja dalam dewan semua serba merah maklumla tema Merah Membara...okla nie ada beberapa pic yg sempat diambil hehe...

Muka lepas makan (sy kat selah kanan ujung)

Macik,Saya & Kak yani

Nie la pengantinya serba merah tgh potong kek

Rombongan Kak Mariam
 
 Saya kat sebelah kiri

Me & Kak yani
 
Lepas begambar2 kitaorang pun balik..Selamat Pengantin Baru Kawanku Efi Amira & Ajmi.Moga kekal bahagia hingga akhir hayat..Turn sy Insyallah tak lama lgi (jodoh di tangan Tuhan,sy hnya mampu merancang sja) hehe...
 
Wassalam...


 



Terima Kasih

Segmen Pencarian Bloglist 4 Bulan By Kathy Rbain

Asha Lya | Ogos 26, 2013 | 6Komen | >
Assalamualaikum....
Mari Join segmen nie plak ramai-ramai...

 
banner dan entri di paku sehingga 30 ogos 2013
setelah 4 bulan menyepi tanpa sebarang segmen akhirnya kathy muncul lagi dengan SEGMEN PENCARIAN BLOGLIST 4 BULAN.kali ini kathy mencari bloglist untuk bulan September sehingga Disember 2013.semua akan di bloglist di Kathy Bloglist dalam kategori bloglist 4 bulan. namun ada syarat2 yang perlu di penuhi untuk melayakkan anda menjadi bloglist kathy iaitu 
1. mempunyai blog dan aktif update entri.buat entri segmen bertajuk PENCARIAN  BLOGLIST 4 BULAN BY KATHY RBAIN
 2. follow blog INI dan INI 
3. add G+ 
4. like fanpages 
5. setiap penyertaan akan di bloglistkan setelah segmen berakhir. dua orang peserta bertuah yang di pilih secara random akan di review blognya dan menerima hadiah misteri dari kathy.
 6. segmen bermula pada 25 Ogos 2013 sehingga 30 Ogos 2013 jam 11.30 malam.

Terima Kasih Wassalam.



Terima Kasih

Segmen Pencarian Bloglist Sempena Kemerdekaan By Mrs Mahadi

Asha Lya | Ogos 26, 2013 | 10Komen | >
Assalamualaikum...
Mari kita join segmen nie sama-sama..

 

segmen ni akan bermula pada 25 ogos 2013 - 28 Ogos 2013 .

Marilah kita ramai-ramai support segmen beliau yang pertama nie.

Sekian Terima kasih


Terima Kasih

Segmen giveaway By Jaja

Asha Lya | Ogos 26, 2013 | 2Komen | >
Assalamualaikum..
Mari kita join segmen nie sama-sama...

 

Prize:
 *Key chain, Bawal plain turquoise & Polaroid camera

Marila kita join...Mudah2an ada rezeki anda kan...Insyallah Amin

Sekian Terima kasih
Terima Kasih

"Segmen Giveaway fizizaidi With Blogger Awesome!"

Asha Lya | Ogos 26, 2013 | 18Komen | >
Assalamualaikum...
Jom sama-sama join segmen nie..

ENTER HERE
 Hanya 5 langkah mudah diperlukan :
  1. Follow blog FIZIZAIDI KARYAKU, AKU PENGHIBUR, BLOG MADAH CINTA & PHEONIXCHARLOTTE  Add To Circle Google+ FIZIZAIDI, AKU PENGHIBUR & BLOG MADAH CINTA.
  2. klik iklan penaja di > sini sini sini sini sini sini Termasuk iklan nuffnang pada blog PHEONIXCHARLOTTE tunggu sampai habis loding ye kekawan.
  3. Buat entri bertajuk "Segmen Giveaway fizizaidi With Blogger Awesome!"
  4. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  5. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen entri ini.
Segmen ini akan tamat pada 19/09/2013 |12:00 malam dan pemilihan pemenang bakal di dipilih oleh Brother Random.org sendiri dan Senarai pemenang akan diberitahu pada 22/09/2013
Apa tunggu lagi, jom meriahkan segmen ini^^

Terima Kasih

Segmen Blogwalking Merdeka 56 by Iivisible Me

Asha Lya | Ogos 26, 2013 | 2Komen | >

Assalamualaikum...

Jom join segmen sama2


KLIK BANNER UNTUK JOIN :)
Bersempena dengan hari kemerdekaan yang bakal berkunjung tiba, ingin pemilik blog Invisible Note melaksanakan segmen yang julung-julung kali dibuat. Semua orang layak menyertainya. Bermula dari 24 Ogos 2013 sehingga 31 Ogos 2013 (11.59 p.m.)
Syaratnya :
1. Ada baiknya bagi Muslim, dimulakan dengan Bismillahhirrahmanirrahim :)
2. Follow blog Invisible Note ni, like fb page Invisible Note yang baru ditubuhkan.
     
3. Buat entry yang bertajuk SEGMEN BLOGWALKING MERDEKA 56 by INVISIBLE ME.
4. Copy code dalam entry dekat SINI, pastekan dekat ruangan HTML dekat New Post anda dan Publish.
5. Pastekan link entry anda dekat ruangan komen kat SINI.
6. Taraaaa siap~
Jangan lupa untuk jemput ramai-ramai orang untuk turut serta dalam segmen. Andai bilangan yang turut serta lebih dari 56, ada hadiah misteri untuk dua orang peserta :)

Sambil bersegmen, berblogwalking jangan lupa untuk doakan saudara kita di Mesir. Moga selamat semuanya.
24 Ogos 2013 - 31 Ogos 2013
Terima kasih semua :)

Terima Kasih

Asha Lya | Ogos 23, 2013 | 7Komen | >

Jom kita join segmen nie sama2...

 

Segmen Follow April hingga Disember 2013

as salam
dah lama x join sagmen
entah lah tetiba mimpi aper leh join sagmen nie pulak
hehehheheheh
paper pown kalau saper yang nak join 2 
KLIK BANER YER

ini Syarat-syarat penyertaan dari tuan punya blog yer:

  • Mempunyai Belog (Wajib)
  • Follow Belog cik akak (yang dah follow boleh abaikan)
  • Soal entri tak wajib....ikot suka hati u all nak buat cam mane...yang penting u all suka
  • Copy banner comel cik akak tu dan tempek kat entri u all
  • Letak Tajuk " Segmen Follow April hingga Disember 2013"...Kalau tajuk lain cik akak memang tak layan...hihi
  • Akhir sekali u all boleh tinggalkan link dalam kotak komen cik akak....perlu diingatkan tempat lain selain kotak komen memang cik akak tak layan 100%
  • Terbuka kepada semua " Belog Malaysia" sahaja

Segmen bermula 02.04.2013 dan Tamat 31.12.2013

Terima Kasih

Keutamaan dan Keistimewaan hari Juma'at dalam Islam

Asha Lya | Ogos 23, 2013 | 0Komen | >




Assalamualaikum & Selamat Pagi...Salam Jumaat


Hari ni hari Jumaat..Hari yg saya selalu tunggu tiap2 minggu..Di bawah ni ada beberapa keistimewaan mengenai hari Juma'at....




1. Hari Jum'at adalah Hari Terbaik

Abu Hurairah meriwayatkan bahwa Rasulullah bersabada: "Hari terbaik dimana pada hari itu matahari terbit adalah hari Jum'at. Pada hari itu Adam diciptakan, dimasukkan surga serta dikeluarkan darinya. Dan kiamat tidak akan terjadi kecuali pada hari Jum'at"

2. Terdapat Waktu Mustajab untuk Berdo'a.

Abu Hurairah berkata Rasulullah bersabda: " Sesungguhnya pada hari Jum'at terdapat waktu mustajab bila seorang hamba muslim melaksanakan shalat dan memohon sesuatu kepada Allah pada waktu itu, niscaya Allah akan mengabulkannya. Rasululllah mengisyaratkan dengan tangannya menggambarkan sedikitnya waktu itu"  (HR. Muttafaqun Alaih)

Ibnu Qayyim Al Jauziah - setelah menjabarkan perbedaan pendapat tentang kapan waktu itu mengatakan: "Diantara sekian banyak pendapat ada dua yang paling kuat, sebagaimana ditunjukkan dalam banyak hadits yang sahih, pertama saat duduknya khatib sampai selesainya shalat. Kedua, sesudah Ashar, dan ini adalah pendapat yang terkuat dari dua pendapat tadi" (Zadul Ma'ad Jilid I/389-390).

3. Sedekah pada hari itu lebih utama dibanding sedekah pada hari-hari lainnya.

Ibnu Qayyim berkata: "Sedekah pada hari itu dibandingkan dengan sedekah pada enam hari lainnya laksana sedekah pada bulan Ramadhan dibanding bulan-bulan lainnya". Hadits dari Ka'ab menjelaskan: "Dan sedekah pada hari itu lebih mulia dibanding hari-hari selainnya".(Mauquf Shahih)
 4. Hari tatkala Allah SWT menampakkan diri kepada hamba-Nya yang beriman di Surga.
Sahabat Anas bin Malik dalam mengomentari ayat: "Dan Kami memiliki pertambahannya" (QS.50:35) mengatakan: "Allah menampakkan diri kepada mereka setiap hari Jum'at".
5. Hari besar yang berulang setiap pekan.

Ibnu Abbas berkata : Rasulullah SAW bersabda:
"Hari ini adalah hari besar yang Allah tetapkan bagi ummat Islam, maka siapa yang hendak menghadiri shalat Jum'at hendaklah mandi terlebih dahulu." (HR. Ibnu Majah)

6. Hari dihapuskannya dosa-dosa

Salman Al Farisi berkata : Rasulullah bersabda: "Siapa yang mandi pada hari Jum'at, bersuci sesuai kemampuan, merapikan rambutnya, mengoleskan parfum, lalu berangkat ke masjid, dan masuk masjid tanpa melangkahi diantara dua orang untuk dilewatinya, kemudian shalat sesuai tuntunan dan diam tatkala imam berkhutbah, niscaya diampuni dosa-dosanya di antara dua Jum'at". (HR. Bukhari).

7. Orang yang berjalan untuk shalat Jum'at akan mendapat pahala untuk tiap langkahnya, setara dengan pahala ibadah satu tahun shalat dan puasa.

Aus bin Aus berkata: Rasulullah bersabda: "Siapa yang mandi pada hari Jum'at, kemudian bersegera berangkat menuju masjid, dan menempati shaf terdepan kemudian dia diam, maka setiap langkah yang dia ayunkan mendapat pahala puasa dan shalat selama satu tahun, dan itu adalah hal yang mudah bagi Allah". (HR. Ahmad dan Ashabus Sunan, dinyatakan shahih oleh Ibnu Huzaimah).

8. Wafat pada malam hari Jum'at atau siangnya adalah tanda husnul khatimah, yaitu dibebaskan dari fitnah (azab) kubur.

Diriwayatkan oleh Ibnu Amru , bahwa Rasulullah bersabda:"Setiap muslim yang mati pada siang hari Jum'at atau malamnya, niscaya Allah akan menyelamatkannya dari fitnah kubur". (HR. Ahmad dan Tirmizi, dinilai shahih oleh Al-Bani).

9. Hari paling utama di dunia

Pada hari Jum'at, ada beberapa peristiwa yang terjadi pada hari jum’at ini, antara lain:
  1. Allah menciptakan Nabi Adam ‘alaihissallam dan mewafatkannya.
  2. Hari Nabi Adam ‘alaihissallam dimasukkan ke dalam surga.
  3. Hari Nabi Adam ‘alaihissallam diturunkan dari surga menuju bumi.
  4. Hari akan terjadinya kiamat.

Dari Abu Hurairah radhiyallahu ‘anhu bahwa Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam berkata:
“Hari paling baik dimana matahari terbit pada hari itu adalah hari jumat, pada hari itu Adam diciptakan, dan pada hari itu pula Adam dimasukkan ke dalam surga, serta diturunkan dari surga, pada hari itu juga kiamat akan terjadi, pada hari tersebut terdapat suatu waktu dimana tidaklah seorang mukmin shalat menghadap Allah mengharapkan kebaikan kecuali Allah akan mengabulkan permintannya.” (HR. Muslim)

Sekian...Renung2kan Selamat Beramal Wassalam



Terima Kasih

TENTANG ARNAB

Asha Lya | Ogos 22, 2013 | 4Komen | >
hye kami kembar..tapi tak seiras
 Salam 1 malaysia...

Ok semalam sy cerita mengenai kucing..hari ne post mengenai arnab plak..sy suka sgt binatang yang comel2 ne..selamat membaca



Fakta tentang Arnab
  1.  Arnab mempunyai kandungan protein yang paling tinggi.
  2.  Kandungan lemak pula adalah yang paling rendah sekali iaitu lebih kurang 60% sahaja.
  3. Paras kolesterol dalam daging arnab jika kita bandingkan dengan ayam dan daging adalah jauh lebih rendah.
  4. Daging arnab dikategorikan sebagai daging putih.(white meat)
  5. Panggilan untuk arnab jantan dewasa dikenali sebagai Buck.
  6. Panggilan untuk arnab betina dewasa dikenali sebagai Doe.
  7. Panggilan untuk anak arnab pula dikenali sebagai Kittens.
  8. Tempoh matang bagi arnab betina ialah 4 - 5 bulan.
  9. Tempoh matang bagi arnab jantan pula adalah 5 - 6 bulan.
  10. Bilangan anak yang dilahirkan antara 4 hingga 12 ekor.
  11. Arnab bunting selama 30-35  hari.
  12. Arnab boleh mengawan semula dalam masa 48 jam selepas melahirkan anak.
  13. Anak arnab akan membuka mata dalam masa lebih kurang 10 hari.
  14. Purata berat matang bagi arnab ialah jantan 1.5 kg dan betina 1.8 kg.
  15. Umur arnab tertua yang pernah direkodkan adalah berusia 19 tahun.
  16. Arnab mempunyai 28 batang gigi.
  17. Arnab mempunyai keupayaan melompat setinggi 1 meter dan sejauh 3 meter.
  18. Umur arnab boleh menjangkau sehingga 12 tahun
  19. Arnab akan menghasilkan bunyi "purr" bila gembira.
  20. Arnab amat suka mengunyah, jadikan sediakan benda keras dalam reban anda. 
  21. Arnab boleh dilatih untuk menggunakan tandas.
  22. Arnab hendaklah dijauhi daripada pemangsa, kabel elktrik dan bahan beracun.
  23. Arnab aktif makan pada sebelah malam. (lebih kurang 70%)
  24. Terdapat 72 spesis didunia yang telah dikenalpasti.
  25. Suhu badan arnab 38-40 darjah celcius.
 Sekian..wassalam

Terima Kasih

Asha Lya Copyright © 2016. Design by MaiGraphicDesign