Halaman

Resepi Ayam Goreng Korea / Yangnyeom Chicken .

Asha Lya | Ogos 17, 2017 | 0Komen | >

Assalamualaikum
 





Resepi Ayam Goreng Korea / Yangnyeom Chicken

.
Bahan-bahan:

ayam (ikut suka laa berapa ketul, saya buat popcorn ayam potong kecil2)
tepung pedas cap bestari (tepung ni banyak jenis, ambik yg pedas punya ya, those yg xsuka pedas sgt ambik yg original pun dah okay tp kurang kick la.)
1 sudu kecil black pepper
1 inchi Halia
.
Sos
Cili kisar (agak2 jugak, kalau suka pedas banyakkan)
3 ulas bawang putih
garam
madu (agak2 ja)
gula (agak2 ja)
cuka
sos cili 4 sudu besar
bijan yang diigoreng tanpa minyak (oqang kedah kata sangai)
daun bawang (ni hiasan jaa nampak lagi sedap nak makan)
minyak untuk deep fry

Cara membuatnya:

Perap ayam dengan black pepper dan halia. Kemudian golekkan ayam pada tepung cap bestari dan goreng hingga kuning keemasan. Kemudian buat sos pulak tumbuk bawang putih dan tumis bersama cili kisar tadi hingga garing
kemudian masukkan sos, cuka, madu,gula, garam dan gaul rata jangan campur air supaya kerangupan ayam lebih tahan lama dan tidak berair kemudian masukkan ayam yang digoreng tadi ke dalam sos yang dimasak gaul rata hingga sos menyaluti seluruh ayam yang ada dan tabur bijan dan daun bawang
.
Psstt. Kalau tak jumpa tepung cap bestari nii, boleh buat tepung sendiri. Tapi tepung sendiri kena celup telur dulu. Tepung bestari tak payah guna telur. Terus salut dan goreng shj. (Tepung gandum + tepung beras + soda bikarbonat) Nisbah tepung beras dan tepung gandum 2:1.
.
Dah siap ! Jom Masak 😊
Resepi dri fb..🌹lara hati🌹

Terima Kasih

KEK LAPIS PANDAN COKLAT (KUKUS)

Asha Lya | Ogos 16, 2017 | 0Komen | >
Assalamualaikum







KEK LAPIS PANDAN COKLAT (KUKUS)


BAHAN2


10 Bji telur
1 Tin susu pekat manis
1 Tin seri kaya
1 Gelas gula halus
2 1/2 Gelas tepung gandum
2 Sudu teh baking powder
400gm Mentega
1 Sudu teh browing sugar/perisa coklat
1 Bekas kecil serbuk koko
2 Gelas susu tepung
Pewarna hijau &perisa pandan


CARA2


1.Pukul mentega dan gula hingga kembang
2.kemudian masukkan telur satu persatu.kacau hingga sebati
3.Sesudah itu.masukkn tepung & baking powder.kacau lagi.bila adunan sudah sebati.masukkn pula susu pekat manis.seri kaya &susu tepung.
4.Bahagikan adunan kpd 2 bahagian 
5.Bahagian A)Campurkan dgn serbuk koko & browing sugar @perisa coklat
6.Bahagian B)Campurkan dgn perisa pandan &pewarna hijau
7.Sediakn loyang @bekas.kukus warna coklat dulu kemudian di ikuti dgn warna hijau....ulang proses yg sama hingga habis

**Kukus setiap lapisan dlm masa 5minit.

Terima Kasih

Resepi Kuih Cucur Badak

Asha Lya | Ogos 15, 2017 | 0Komen | >
Assalamualaikum






Bahan-bahan:


400 gm ubi keledek rebus yg dah di lecek
1 cwn tepong gandum
sedikit garam


Cara-caranya:


campur semua bahan dan uli sampai sebati..buat la bulat2 dan leperkan,kemudian  bubuhkan inti...bulatkan semula dan dileperkan sedikit..buat sampai habis...dan bolehlah di goreng...(semasa proses membuat cucur badak ni,sekiranya adunan lembik,ambil sedikit tepung dan sapukan di tangan supaya tidak melekit/melekat)


Bahan-bahan untuk inti:


1/3 biji kelapa parut
1 btg serai
2 sudu besar udang kering
3 tangkai cili kering
sebiji bawang besar
2 ulas bawang putih
sedikit air asam jawa
1 sudu gula
garam secukupnya


Cara-caranya:


Cili kering, bawang besar dan putih, udang kering, serai hendaklah dikisar halus.
Campurkan kelapa dengan bahan kisar, sedikit perahan air asam jawa, gula dan garam secukupnya.
Gaul sebati dan goreng dalam kuali tanpa minyak hingga inti masak.
pastikan inti dimasak sehingga kering/garing.

Sumber resepi Mas Hani

Terima Kasih

Asha Lya Copyright © 2016. Design by MaiGraphicDesign