Halaman

#MytravelokaEscapade - Impikan Percutian Ke Sarawak

Asha Lya | Disember 08, 2016 | 5Komen | >
Assalamualaikum

Sarawak yang dikenali sebagai bumi kenyalang ini menjadi salah satu destinasi tempat percutian pilihan kami. Kita jelajah dulu tempat-tempat yang menarik di dalam Malaysia. Mudahan impian kami nak ke sana tercapai insyaAllah. Dengan traveloka semuanya akan lebih mudah. 


Ada apa dengan Traveloka


Traveloka adalah sebuah laman web yang menyediakan kemudahan menempah tiket kapal terbang beserta hotel dalam satu masa. Hanya dengan menerjah ke laman web www.traveloka.com atau menggunakan #MytravelokaEscapade anda tidak lagi memerlukan masa yang lama untuk mengurus penempahan tiket kapal terbang dan hotel. Semuanya serba-serbi mudah hanya di traveloka.










Traveloka juga menawarkan promosi harga tiket dan hotel yang boleh di nikmati oleh semua pengguna laman web traveloka, ianya sangat berbaloi.
Bagi pengguna smartphone anda boleh download traveloka app di google playstore 
atau app store untuk lebih mudah dan pantas.



Jom saya nak kongsi serba sedikit mengenai Sarawak salah satu destinasi percutian kami.



Destinasi yang menarik Di Sarawak



Sarawak merupakan negeri yang terbesar di Malaysia dan semestinya mempunyai pelbagai tempat menarik terutama di ibu negerinya Kuching. Jom kita tengok tempat-tempat menarik yang terdapat di Sarawak bumi kenyalang ini






1.Kampung Budaya Sarawak






Di sini anda boleh lihat pelbagai replika rumah dan bangunan yang mewakili etnik-etnik-etnik dan kaum utama di Sarawak seperti iban, bidayuh, rumah panjang kaum ulu, penempatan penan, rumah tinggi melanau, rumah orang melayu Sarawak, pagoda orang cina dan sebagainya. 


2. Kuching Civic Centre






Menara yang sangat unik dan futuristik menawarkan pemandanhan 360 darjah bandar Kuching dan kawasan sekelilingnya. Pada waktu cerah, akan boleh nampak Gunung Serapi, Gunung Santubung dan beberapa gunung di Kalimantan. Disini juga menempatkan Planetarium Sultan Iskandar.



3. Muzium Kuching






Muzium Kuching pertama di dunia yang terletak di Petra Jaya. Terdapat lebih 4000 koleksi kucing. Bagi penggemar kucing macam saya memang wajib datang ke sini.



4. Muzium Sarawak






Seperti kebanyakkan muzium yang terdapat di Malaysia, muzium Sarawak ini juga menempatkan barangan, artifak dan bahan bersejarah mengenai Sarawak dan Borneo. 



5. Sarakraft  Pavillion






Merupakan sebuah bangunan yang menempatkan bengkel dan pelbagai barangan kraftangan di pamerkan. Di sini banyak dijual barangan kraft yang autentik dan para pengunjung juga boleh mendaftar untuk belajar skil-skil membuat barangan kraft.


6.Kuching Waterfront






Tempat menarik yang wajib di lawati, banyak terdapat kedai-kedai kraft dekat sini. Antara barangan yang terdapat di jual di sini seperi tembikar, tikar mengkuang, hiasan dalaman rumah dan sebagainya. Dari sini juga anda boleh naik bot menikmati keindahan disepanjang sungai.


7. Pasar Serikin






Kalau pergi betcuti memang tak sah kalau tak ada membeli-belah kan. Jika ingin membeli barangan kraft yang sangat murah di sinila tempatnya. Antara barangan yang popular disini seperti hasil rotan, tikar, kain batik dan sebagainya. 



8.Orchid Garden






Taman bunga orkid yang sangat cantik dan terletak hanya di seberang sungai dari waterfront. Masuk ke taman orkid ni adalah percuma, mempunyai pelbagai jenis orkid dan pelbagai pokok tropika terdapat di sini.



9. Taman Buaya Jong






Taman buaya dan tempat pemuliharaan buaya yang terbesar di Malaysia menempatkan lebih 1000 ekor buaya. 



10. Tugu Kucing





Replika tugu kucing ni memang wajib disinggah. Nak mengabadikan kenangan disini. 








Sesiapa yang menang percutian percuma idaman, jadi jom la JOIN CONTEST TRAVELOKA. Pelbagai hadiah menarik boleh dimenangi.




Terima Kasih

Resepi Kuih Nona Manis

Asha Lya | Disember 06, 2016 | 8Komen | >
Assalamualaikum







Kuih nona manis yang warna hijau




Pertanyaan dari sahabat kita Cik Itah



Bagi membuat resepi kuih nona manis ini, anda memerlukan acuan yang sama untuk kuih lompang. Perkara yang membezakan kuih nona manis dan kuih lompang adalah, kuih nona menggunakan santan ditengah-tengah manakala kuih lompang berinti kelapa ditengah-tengah. Resepi ini menggunakan teknik mengukus yang mudah.



Bahan A
  • 1/2 Cawan Gula Kastor
  • 1 biji Telur Gred A
  • 1 cawan santan
  • 1 cawan tepung gandum

Bahan Bahagian Luar (Warna Hijau)
  • 1/2 cawan santan pekat
  • 1/2 cawan air pandan
  • 1/4 cawan gula kastor
  • 1/4 cawan tepung jagung
  • secubit garam
  • perisa kelapa pandan emulco
  • pewarna hijau

Bahan Inti
  • 1 cawan santan pekat
  • 1 sb tepung gandum
  • 1/2 st garam
Cara Penyediaan Bahan A
  1. Pukul telur hingga kembang.
  2. Dalam bekas berasingan, satukan gula, tepung gandum dan santan.Kacaukan.
  3. Tuangkan campuran tepung ke dalam telur dan kacau sehingga sebati.

Cara Penyediaan Bahagian Luar (Warna Hijau)

  1. Ambil 6 helai daun pandan dan kisar bersama setengah cawan air. Kemudian tapiskan.
  2. Campurkan air pandan tadi bersama dengan gula, santan, tepung jagung, garam, pandan emulco dan pewarna hijau.
  3. Kacau sehingga tiada tepung yang berketul.
  4. Kemudian masak campuran ini sehingga kelihatan berkilat.
  5. Satukan Adunan Bahan A dan Bahagian Luar (Warna Hijau)

Cara Penyediaan Bahan Inti

  1. Satukan kesemua bahan inti dan masakkan sehingga menjadi likat.
  2. Apabila sudah masak, biarkan suam kemudian masukkan ke dalam piping bag.

Cara Penyediaan Kuih Nona Manis Secara Keseluruhan

  1. Sediakan periuk kukus dan kukus air sehingga periuk panas.
  2. Tuangkan Adunan yang berwarna hijau tadi memenuhi 3/4 acuan kuih lompang.
  3. Masukkan adunan untuk inti yang telah dimasukkan ke dalam piping bag tadi ditengah-tengah acuan.
  4. Balut periuk kukus dengan kain supaya tiada air tidak menitik.
  5. Kukus selama 7 minit.

Sumber resepi: www.abangbrian.com

Terima Kasih

DRIVE THRU MR.SATAY

Asha Lya | Disember 06, 2016 | 3Komen | >
Assalamualaikum







DRIVE THRU MR SATAY
No. ISBN:- 978-967-0874-29-6
Jumlah muka surat:- 712
HARGA SEMENANJUNG : RM26, AHLI KN : RM22
HARGA SABAH SARAWAK: RM 29, AHLI KN : RM25
Sinopsis:-
Tengku Izz Maritza. Lambang kemegahan, kehebatan dan kemewahan. Selain berketurunan kerabat, dia juga cucu emas Raja Sufiah. Namun kerana sebuah kesilapan, dia perlu membayar dengan seluruh kehidupannya. Apalah ertinya menjadi cucu kesayangan sedang jodohnya bersama pemuda miskin! Tanpa harta dan darjat, lelaki itu menjadi pilihan Nenda Sufiah! Dia buntu dan tertekan. Terasa impian untuk bahagia kelam serta merta. Hilang kemewahan maka hilang kebahagiaan untuknya. Lantas takdir Tuhan itu dipersalahkan. Amirul Muiz. Mengahwini Tengku Izz Maritza umpama bulan tersalah mendarat di ribanya. Dia hanya pemuda biasa tanpa sebarang harta dan darjat hebat. Hanya pencinta dan penjual sate!
Betahkah isterinya itu bertahan di sisinya kelak? Siapa sebenarnya Amirul Muiz?
Mengapa dia menjadi pilihan nenda?
Apakah yang nenda lihat dalam diri Amirul sehingga memutuskan pemuda itu layak untukku, cucu yang dicintainya?
Bagi Izz Maritza, pemuda itu sekadar watak sampingan dalam hidupnya. Tempoh bersama Amirul hanyalah sementara. Setelah dia mendapat sesuatu yang dijanjikan, dia akan segera berlalu dari sisi Amirul. Perjalanan hidupnya masih jauh dan bersama Amirul Muiz bukan pilihan terakhirnya. Mummy telah berjanji untuk membantunya keluar dari kemelut yang dihadapi. Nyata jangkauan minda dan hatinya merudum. Amirul Muiz berjaya menyalakan sinar bahagia itu. Bertalu-talu hatinya disentuh ketulusan hati seorang suami. Beriburibu ucapan yang Amirul ungkap sehingga meletakkannya di persimpangan dilema. Matlamatnya mula goyah.
“Betapa rahmat Allah itu infiniti. Sedang aku jauh daripada-Nya, Dia malah mengurniakan sehebat pemberian. Maka, nikmat Tuhanmu yang manakah yang kamu dustakan?”
 sumber: kakinovel

Terima Kasih

Asha Lya Copyright © 2016. Design by MaiGraphicDesign